Eligible

En tjock bladvändare för Austen älskare. Ni som läst allt av Jane Austen och sett samtliga filmer och tv serier med systrarna Bennet, har nu möjligheten att sätta tänderna i denna välskrivna roman.

Curtis Sittenfeld är oerhört skicklig med pennan, det vet ni som läst Presidentens hustru och annat hon skrivit.

Denna gång har Sittenfeld tagit itu med att förflytta handlingen i Stolthet och fördom 200 år framåt i tiden. Vi befinner oss i 2013 i Cincinatti. Systrarna Jane och Lizzie bor i New York (arbetar som yogalärare respektive journalist) och blir plötsligt hemkallade då pappa Bennet får en hjärtattack. De yngre systrarna bor med mamma och pappa i det stora förfallna huset och pengarna har sinat. Lydia och Kitty är träningsnarkomaner (cross-fit) och Mary är ständigt inlåst på sitt rum med sina studier. Mamma är Bennet är besatt av att upprätthålla skenet av ekonomiskt välstånd inför medlemmarna i country cluben och en svår shopaholic. Pappa Bennet flyr ständigt in i sitt murriga arbetsrum, efter att blivit friskskriven från sjukhuset. Sjukhusräkningen kunde de förstås inte betala, men det löstes genom gamla goda kontakter med sjukhusledningen. Läkarna Chip Bingley och Fitzwilliam Darcy infinner sig snabbt i ramhistorien, och Chips syster Caroline visar sig vara ännu mer motbjudande i denna roman. Mellan Chip och Jane utvecklas den klassiska kärlekshistorien men med ett modernt inslag (Jane blir hemligt gravid med en donator). Lizzie och Mr Darcy har svettigt hatsex medan de yngre systrarna Lydia och Kitty tävlar i att häva ur sig plumpa vulgariteter och Mary mystisk försvinner ut varje tisdagkväll.

För att få ut den största behållingen av boken är det troligen en fördel om en läst Austens Stolhet och fördom, eller åtminstone sett någon av filmerna med antingen Keira Knightley eller Colin Firth.

Curtis Sittelfelds tidigare verk på svenska har getts ut av förlaget Wahlström och Widstrand. I skrivande stund finns ingen information om de även kommer att ge ut denna bok, och när i sådant fall. I Svensk bokhandels höstnummer är boken inte med. Vi får hoppas på en utgivning på svenska till våren!

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Heli Renman den 13 juli 2016