Eleanor & Park

En gripande bok om kärlek mot alla odds.

Första gången som Park ser Eleanor är på skolbussen och han tycker med ens att hon verkar konstig och vill inte ha med henne att göra. Ett typiskt mobboffer tänker Park som själv ses som ganska cool i skolan. Alla på bussen har bestämda platser och ingen erbjuder Eleanor att sätta sig ner. Av medlidande väser till slut Park att hon kan sätta sig på den tomma platsen bredvid honom. Den första tiden sitter de bara tysta tillsammans men något förändras när Park märker att Eleanor tjuvläser hans serietidningar. Utan ett ord börjar Park låna ut sina tidningar till Eleanor. Sen börjar de säga hej till varandra. Sen börjar de prata om serier och musik och sen spelar Park in ett kassettband med superbra låtar till Eleanor. Bussresan blir plötsligt till något som båda två längtar till. Det dröjer inte länge förrän Eleanor och Park blir bästa vänner och djupt förälskade i varandra.

Eleanor har en hemsk styvpappa som håller hennes mamma och småsyskon i ett järngrepp. Eleanor får inte träffa eller ens prata med killar för sin styvfar vilket gör att hon får försöka hålla Park hemlig. Inte heller Parks familj är förtjust i att sonen har träffat Eleanor då hon i deras ögon inte är någon fin flicka. Även i skolan verkar någon eller några störa sig på att Eleanor och Park är tillsammans och Eleanor blir allt mer taskigt behandlad. Kommer Eleanor och Park kunna fortsätta vara ihop trots att deras familjer och klasskompisar verkar göra allt för att sabba för dem?

Läsaren får följa både Parks och Eleanors perspektiv i små stycken. Ibland på ett par meningar, ibland i ett par sidor i följd. Boken är sorglig då Eleanor har det väldigt tufft både hemma och i skolan, men man får samtidigt ta del av en otroligt fin och romantisk historia. Boken utspelar sig på 1980-talet men detta är inget som man tänker särskilt mycket på då Rainbow Rowell beskriver den första bubblande kärleken på ett tidslöst sätt så att man blir alldeles lycklig. 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Andersson den 25 april 2014