Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt

Den skotska författaren Gail Honeymans debutbok är en riktigt bra roman med både allvar och humor. Det står från början klart att huvudpersonen Eleanor är tämligen udda, men mer och mer grips man av hennes öde och personlighet och börjar önska att det ska gå bra för henne.

Eleanor är en ensam person. Hon har sitt lågavlönade jobb sedan nio år tillbaka och hon pratar i telefon med sin mamma en gång i veckan, trots att det är synnerligen obehagligt. Därutöver har hon egentligen bara en krukväxt och varje helg en flaska vin och två flaskor vodka som sällskap.

Men så börjar det hända saker. Eleanor förälskar sig på avstånd i en musiker. Samtidigt råkar hon och en arbetskamrat vara i närheten när en äldre man faller omkull och behöver hjälp. Eleanors värld vidgar sig och sakta får läsaren en inblick även i hennes mörka uppväxt.

Boken är oförutsägbar, varm och väl berättad och i Eleanors uppriktiga och okonventionella sällskap börjar man se på sin omgivning på ett något nytt sätt. Eleanor är inte så tokig ändå! Eller som hon själv säger: ”I hela mitt liv har folk sagt åt mig att jag är konstig, men när jag ser sådana här saker inser jag att jag faktiskt är ganska normal.”

Varifrån hon drar den slutsatsen från får du läsa själv!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 10 maj 2018