Eddie 12 och hon som heter Elsa

En spännande sak med böcker är att man kan få reda på hur andra tänker och känner. Extra tydligt blir det i berättelser där samma händelser skildras ur två (eller flera)perspektiv. Thomas Halling har tidigare gjort en bilderbok som man kan läsa från två håll. Börjar man i ena änden heter den "Det var tur!" och börjar man från andra hållet heter den ”Det var synd!” Nu har han kommit ut med en bok som från ena hållet heter "Eddie 12 och hon som heter Elsa" och från andra "Elsa 12 och han som heter Eddie". Ett smart och ovanligt grepp som låter läsaren ta del av två klasskamraters liv inifrån!

Jag började läsa om Eddie men man kan börja från vilket håll man vill. Eddie har det struligt med föräldrar som bråkar och problem att uppföra sig i skolan. Han har börjat röra sig bland killar som gör olagliga saker. När han ”köper” en stulen mobil utan att kunna betala hamnar han i knipa. Nu kan han tvingas till att begå brott för att betala av på sin skuld.

Ännu värre blir det när han inser att den stulna mobilen egentligen tillhöra Elsa, som är ny i klassen. Eddie vill egentligen inte sabotera för andra och han börjar känna att han vill dra sig ur, men hur ska det gå till?

Elsa är allt annat än glad den dag hon börjar sexan. Hennes föräldrar har skilt sig och mamman och hon har flyttat till en ny stad. Läraren, klasskompisarna, ja, hela stan - där hon blev bestulen på sin nya mobil det första som hände - verkar helt förfärliga. Och i klassen går det också en kille som heter Eddie …

Eddies och Elsas vägar möts, inte bara i klassrummet, och i slutet undrar man vad som egentligen kommer hända!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 29 april 2013