Dunkirk

Tröttsamt trotsiga britter och ansiktslösa tyskar

Dunkirk, ett rosat krigsdrama av den hyllade regissören Christopher Nolan. Själva historien har tröskats förr - det är sent i maj 1940 och den brittiska expeditionsstyrkan är kringränd på en liten kuststräcka, centrerad kring nordsjöhamnen Dunkirk. Slaget om Frankrike är över och det pågår en kamp mot klockan - de belägrade väntar på evakuering allt medan skruvstädet dras åt.

 

Nolan skapar skickligt realistisk och nervpirrande dramatik. Filmen följer en handfull personers kamp på liv och död, i luften, till sjöss och på stranden. Det är dova färger, klockor som tickar, segelduk som smattrar i vinden, folktomma stadsgator och nervöst väntande soldater på en löddrande vindpinad strand. Det är storslaget och ödesmättat.

 

Nolan har gått in för realism, vilket mestadels uppnås med den äran! Men i de mer panorerande scenerna lyckas han inte fylla ut 70-millimetersfilmen. Ingen skog av krevader och rökplymer stiger upp från Dunkirk, de vita gässen svallar mestadels över ödsliga vattenvidder och det ser i princip ut som om det är tre Messerschmitt och lika få Spitfire som kämpar om luftherraväldet.

 

Bitvis är filmen pompös och britterna, som så många gånger förr när motståndet mot Hitler ska skildras, tröttsamt trotsiga - en för alla och alla för en. Tyskarna å andra sidan är helt anonyma - Luftwaffe-piloterna svischar förbi och i slutscenerna har man t.o.m. gått så långt att man blurrar ansiktena på de wehrmachtsoldater som till slut dyker upp på stranden.

 

Evakueringen av Dunkirk var en storartad prestation men långt mer enastående är historien om hur den brittiska expeditionsstyrkan hamnade utmanövrerad på en strand. Numerärt underlägsna i nästan allt lyckades tyskarna i maj 1940 med mästerstycket att inom loppet av tre dagar besegla Frankrikes öde i ett av historiens mest lysande fälttåg! När kommer den storyn på film?

 

/Thomas Hallin

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Thomas Hallin den 2 mars 2018