Divergent

Tänk om ett enda val kunde förändra vem du är och därmed förändra hela ditt liv.

Beatrice Pryor är en helt vanlig tonåring som lever i Chicago med sin familj, där deras hemstad är uppdelad i fem olika falanger: de osjälviska, de tappra, de ärliga, de lärda och de fridfulla. Falangerna är som en riktlinje i livet, ett levnadsätt man ska följa. Hennes familj lever bland de osjälviska där de som sagt gäller att inte vara självisk t.ex. ge mat och kläder till de fattiga. Alla sextonåringar måste en speciell dag välja vilken falang man vill tillhöra för resten av hela sitt liv. Ska Beatrice välja familj och vänner eller ska hon följa sin instinkt och välja det hon egentligen vill? Valet överraskar alla.

Under integreringsfaserna döper hon om sig till Tris och försöker börja om och skapa ett helt nytt liv. Hon står för tuffa utmaningar och svåra beslut eftersom inte alla släpps in i falangen, bara de tio bästa. Och man kan då bli falanglös, leva på gatorna utan något hem och behöva gå och tigga om mat och kläder. Falanglös beskrivs alltså som de värsta som finns.

Vem är egentligen den snygga instruktören Four som Tris har fått upp ögonen för? Har hon riktiga känslor för honom och varför beter han sig så mystiskt och berättar ingenting om sig själv och sin barndom? Vad är det egentligen som han håller för sig själv?

Tris bär på en enormt farlig hemlighet som hon inte får avslöja för någon, inte ens dem hon litar allra mest på. En hemlighet som kan ta livet av henne men också rädda dem hon älskar mest i hela sitt liv. Och när valet står framför henne gör hon vad som helst för familj och vänner fast de kan kosta hennes eget liv. Men kommer hon att klara av det?

Är spänning, romantik, vänskap och svek något du gillar är det här den perfekta boken för dig. En bok man inte kan slita sig ifrån för ens en enstaka sekund. En bok som har slagit igenom världen över!

/ Rebecka Ekström

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Gästskribent den 25 februari 2016