Det tysta köket

En av Sveriges främste nu levande konstnärer, Lars Lerin, läser sin egen berättelse Det tysta köket om en svunnen tid från barndomens Värmland. Likt sina stämningsfulla och detaljrika målningar, målar han här fram berättelsen på samma sätt.

Ljudboken innehåller två skivor. På första skivan berättar Lars Lerin om Astrid, Arvid och människorna i den lilla byn Jonhål i Värmland. Berättelsen består av fragmentariska texter, med pausmusik av Benny Andersson.

Vi får följa hushållerskan Astrid från det att hon kliver av bussen i Larsten 1961, genom de femton åren med arbetet i Jonhål hemma hos Arvid och till döden på långvården i Hagfors. Förutom personporträtt är ljudboken en dokumentation av människornas vardag, landskapets skiftningar och om småbrukarlivet i en avkrok som inte berörs av samtiden. Man lever som man gjort i årtionden. De dominerande samtalsämnena här är varubussens ankomst eller hur vädret ska bli. Man har fullt upp med sina sysslor, djuren, de små gårdarna, krämporna. Men det skvallras också i bygden om Astrid. Själv säger hon inte mycket och går mest för sig själv.

Det var just i Jonhål som den unge Lars målade sin första tavla. Han tillbringade mycket tid hos Arvid och Astrid. Som vilsen tonåring kände han sig annorlunda och passade inte in i den gängse normen. Därför kände han igen sig i Astrids utanförskap och kunde identifiera sig med henne, även om de var annorlunda på olika sätt.

På ljudbokens andra skiva samtalar Kerstin Wixe med Lars Lerin om hans liv och arbete. Ni som lyssnat till Lars Lerins Vinter- och Sommarprat i radions P1 kommer att känna igen humorn, värmen och öppenheten.

 

/Malin Johansson

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Malin Johansson den 24 mars 2014