Det röda trädet

Bli en förändrad människa och upptäck en ny värld! 2011 års ALMA-pristagare Shaun Tans bilderboksvärld. I hans bok "Det röda trädet" finns det mycket att upptäcka för både stora och små. Kanske denna bok också kan visa på alla bilderböckers stora möjlighet att säga något särskilt om viktiga frågor till alla människor.

Symboliskt och med många bottnar berättas en berättelse i både ord men framförallt med bilder. Det handlar om en sådan där dag, en sådan där dag som börjar utan något att se fram emot, som bara blir värre och värre, ingen ser, ingen bryr sig om...

Är detta inte en alltför allvarlig bok att läsa med barn? På den frågan måste man svara, inte alls! Självklart kan vi läsa allvarliga böcker, hemska böcker med barnen, särskilt när de är så fantastiskt vackra (och dessutom slutar lyckligt)! Barnen kan förstå och behöver få möta det allvarliga, hur ska de annars kunna hantera sådana känslor i sina liv?

Sex-åringarna jag läste denna bok tillsammans med hittade snabbt att varje sida bar med sig ett litet hopp i form av ett rött blad, undrar just vad det kan betyda? På de sista sidorna får du förstås se. En ledtråd kan vara bokens titel...

Boken har stora bilder med mycket färg och många betydelser. Det är korta textrader som är så korta att de nästan kan ses som diktrader, det är de som mer kompletterar bilderna snarare än tvärtom. Lite kan jag önska mig mer text så att högläsaren hade fått dröja sig kvar lite längre på varje sida, för att ge mer tid till varje bild. Men vi kan väl läsa om den! Det borde man göra. Dela den gärna med någon du tycker mycket om. 

En fin, allvarlig och mycket hoppfull bok.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sara Eriksson den 13 april 2012