Det hjärtformade lövet

Alona går hem från förskolan genom trädgården. Klockan har passerat middagstid. Det är höst, och fastän trädgården nästan är öde skälver och dallrar allting, som om den var full av liv. Alona vet att det är vinden som gör det. Hon är lycklig över att trädgården aldrig behöver vara ensam med sina träd och gungor, och att vinden är snäll. Den sätter till och med fart på den trasiga gungan som inga barn vill gunga i. En rar vind tänker Alona.

Alona sätter sig ned vid foten av ett träd för att äta ett äpple. Vad hon inte märker är att ett stort, gult löv lösgör sig från en gren och långsamt svävar ner och landar på Alonas huvud. Vinden tar i och snart börjar det regna. Stora tunga droppar faller från skyn och allt blir blött. Allt utom Alona. Hon är alldeles torr.  ”Vilket trevligt regn, tänker hon. Det tänker på flickor som har glömt att ta med sig sitt paraply.” Det visar sig att det är ett mycket speciellt löv hon har fått på sitt huvud. Ett löv som trädet väldigt gärna vill ha tillbaka. Hur ska Alona kunna lämna tillbaks det?

Det hjärtformade lövet är en poetisk och eftertänksam bok. Historien berättas i ett långsamt tempo och manar till tankar om vår natur och vilka olika väsen som bor där. David Polinskys illustrationer är härligt färgsprakande. Polinsky var även huvudillustratör för filmen Waltz with Bashir.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen den 11 februari 2013