Det hemliga riket

”Det hemliga riket” är del två i serien ”Boken om stoft” som utspelar sig både före och efter författarens tidigare trilogi ”Den mörka materian”

Philip Pullmans serie ”Den mörka materian” från 1997 har alltid varit svår att sammanfatta med några meningar. Det märks när en jämför den med till exempel Harry Potter-böckerna som kom ut ungefär samtidigt. Harry Potter handlar om en föräldralös 11-årig pojke som får veta att han har magiska krafter och börjar på en trollkarlsskola. Mysterier och äventyr följer och kulminerar i ett krig mellan ont och gott.

”Den mörka materian” handlar om den föräldralösa 11-åriga flickan Lyra (fast kanske inte riktigt så föräldralös som det först verkar som) och de första kapitlen utspelar sig i skolmiljö (college snarare än internat). Efter det blir det väldigt svårt att komma med en koncis sammanfattning. Det handlar om en resa till norra Europa. Det handlar om parallella universum. Och om själens och medvetandets natur. Om livet efter döden. Om kampen mellan religiös fundamentalism och rätten till fritt tänkande. Om att göra uppoffringar.

Lyra är den röda tråden som går genom den gamla trilogin och den nya. Den första delen i ”Boken om stoft” utspelar sig innan den ursprungliga trilogin och handlar om henne som bebis. I ”Det hemliga riket” har Lyra blivit vuxen och hon har lagt sin barndoms äventyr bakom sig. Liksom alla människor i sin värld har hon en daimon; en del av själen eller medvetandet som tar formen av ett djur. Lyra och Pantalaimon – som hennes daimon heter – brukade vara varandras närmast förtrogna, men nu har de slutat tycka om varandra. Osämjan mellan dem växer sig så stark att Pantalaimon till slut ger sig av, på jakt efter ”Lyras fantasi”. Utan en daimon vid sin sida ses Lyra som paria och tvingas därför själv lämna sin hemstad på en resa som börjar som en jakt på Pantalaimon men utmynnar i något mycket större.

För de (som jag själv) som först läste ”Den mörka materian” som barn/tonåringar kan ”Det hemliga riket” bli ett ganska omtumlande uppvaknande. Även om den ursprungliga serien rymde en hel del grymhet och sorg så bjuder den här boken på ett helt nytt mörker. Och mycket av det grundar sig i hur Lyra själv har förändrats. Den modiga hjältinna vars handlingar räddade inte bara hennes egen värld utan alla världar har nu blivit rädd och osäker. Och fast hon en gång lyckades åstadkomma det omöjliga vill hon nu bara tro på det som är rationellt och logiskt. Men trots allt detta är boken ändå en fantastisk läsupplevelse. En kan bara hoppas att den som tar sig igenom denna dystra och hjärtslitande berättelse en vacker dag belönas med en riktigt tillfredsställande avslutning när tredje och sista delen kommer ut.