Det här med genrer

Har du varit med om det någon gång – att du kommer till biblioteket och ska låna något bra, men utan att ha någon särskild titel eller författare i åtanke? Ibland gör man fynd, men lika ofta kan det hända att man inte hittar någonting alls!

Det är ju egentligen ganska konstigt. Bland över 60.000 böcker bara på huvudbibliotekets vuxenavdelning måste det ju finnas mycket läsvärt, spännande och intressant! Men i den stora mängden drabbas man av mättnad och rycker på axlarna åt det ena efter det andra.

Ett annat problem: Du vet precis vad du vill ha, du kanske brinner av längtan efter att läsa en essä, eller så är det något lättsamt åt feelgood-hållet du behöver just idag ... Men inte hittar du något sådant när du går utmed hyllraderna. I bästa fall tar du då din tillflykt till katalogdatorn (eller till din bibliotekarie) och hittar sedan en bok här och en bok där, men tänk vad praktiskt om alla hade stått samlade på ett enda ställe!

Ja, så började vår arbetsgrupp också tänka medan vi var utlokaliserade i tillfälliga lokaler. Vi smed planer för hur det skulle bli när vi kom tillbaka, förberedde, valde ut och delade upp kategorier mellan oss. Och när vi öppnade igen i januari var det klart – den utökade genreindelningen!

Redan tidigare stod spänningslitteraturen (de s.k. deckarna) för sig, liksom till exempel fantasy och tecknade serier. Men nu hade flera genrer tillkommit, exempelvis historiska romaner, korta berättelser, klassiker, HBTQ och essäer. Känner du för något roligt kan du gå direkt till hyllan som heter Humor. Vill du fördriva de följande timmarna eller dagarna på 1600-talet går du till Historiska romaner och så vidare. Det är inte längre svårt att hitta något inom en viss genre!

Feelgoodböcker
Feelgoodböcker

De genrer (eller inriktningar) som vi pratar om här har med innehållet att göra. Även pocketböcker och storstilsböcker står ju för sig, men där handlar det om ett visst format, inte om innehåll. Ibland hör man ordet ”genrelitteratur” användas som något negativt. Då avser man t.ex. en viss sorts deckare eller chicklitt-böcker som saknar särdrag och är typiska intill förväxling. Så är inte fallet här! Vi använder ordet genre som ett positivt och praktiskt begrepp och lägger inget värderande eller nedsättande i det!

Finns det då några nackdelar med att dela upp och ha en viss sorts böcker för sig? Jo, det gör det nog tyvärr! Inget gott som inte har något ont med sig, eller hur är det man brukar säga … Visserligen hittar du nu lättare vad du vill ha, men du hittar det inte lika lätt av en slump. I värsta fall skulle någon kunna gå i timmar utmed de ”vanliga” romanerna och tänka att förlagen nu visst alldeles slutat ge ut noveller och urban fantasy!

Fast även det problemet har vi förstås tänkt på och i många fall löser det sig genom att vi har minst två exemplar av en bok – då får det ena exemplaret stå bland vanliga romaner och det andra bland klassiker eller vad som nu kan passa. Dessutom hittar man ju fortfarande fram till boken, var den än står, om man söker i katalogen.

Ett kort råd blir som följer: Är du ute efter en viss titel – sök i katalogen och se var den står! Är du ute efter en viss sorts bok (en speciell genre) – ställ dig framför respektive hylla och titta igenom vad som finns!

För att riktigt inspirera dig till att hitta våra nya och gamla genrehyllor följer här ett antal boktips inom olika genrer från de ansvariga bibliotekarierna:

Först ut är Markus som tipsar om essäer:

- Där finns en stor bredd av ämnen som man på ett ofta lättsamt och underhållande sätt kan läsa om. Till exempel Nils Uddenbergs exposé om människan där Darwin och Linné figurerar sida vid sida med Nicke Nyfiken och King Kong, Ulrika Dahls essäer om femininitet där blondiner, lolitor, slampor och dragqueens inspirerar till personligt hållna texter om politik och vetenskap samt Maggie Nelsons annorlunda texter där färgen blå används som prisma för att beskriva lidelsen och lidandet samt kärlekens och önskningarnas tillkortakommanden.

Bland klassiker berättar Markus att man hittar ”allt från självklara svenska klassiker som Pär Lagerkvists Dvärgen till kanske mindre självklara titlar, nu senast en nyöversättning av John Steinbecks En underbar torsdag – en uppföljare till den mer kända Det stora kalaset – minst lika underhållande och tidigare svår att få tag i.”

Vissa klassiker återfinns under avdelningen Korta berättelser, en av ”mina” avdelningar. Ernest Hemingways bok Den gamle och havet från 1952 om fiskarens kamp med den väldiga svärdfisken har vi t.ex. såväl bland vanliga romaner som bland Klassiker och Korta berättelser. Två andra böcker jag kan rekommendera bland kortromanerna är När kejsaren var gudomlig och Vi kom över havet av Julie Otsuka – stort innehåll i litet format, en egen berättarröst som lyfter fram relativt okända kapitel i relationen Japan – USA. Under rubriken Korta berättelser finns också noveller av alla de slag, exempelvis Marie Hermansons debutbok Det finns ett hål i verkligheten och Noveller av Tove Jansson som rymmer tre av författarens novellsamlingar.

Korta berättelser
Korta berättelser

- Böcker på temat humor kan vara citatsamlingar som Tidningsankor, där roliga syftningsfel och andra misstag från svensk press inbjuder till skratt, eller milt humoristiska kåserier som Mark Levengoods Solblekt av livet. Här finns också romaner av Arto Paasilinna, Erlend Loe och Martina Haag – som den galna Glada hälsningar från Missångerträsk.

HBTQ-hyllan hittar man böcker där temat är könsfrågor och könsidentitet eller där någon av huvudpersonerna är homo-, bi- eller transsexuell alternativt queer. Här finns mest romaner men även en del biografier. Lena ger några exempel:

- I Middlesex av Jeffrey Eugenides är huvudpersonen Cal, eller Callie, intersexuell. Hen föds med delvis manliga könsorgan men uppfostras som flicka. När Callie i tonåren råkar ut för en olycka och läkarundersöks uppmärksammas att hen är intersexuell. Könsidentiteten är ett avgörande tema i boken, men den är också, bland annat, en familjehistoria om en släkt och dess grekiska rötter.

- I Mörkrummet beskriver författaren och feministen Susan Faludi hur hon inte haft kontakt med sin far på årtionden. En dag får hon ett telefonsamtal från den 76-årige fadern som berättar att hen flyttat hem till Budapest, bytt kön och nu kallar sig Stéphanie. Susan bestämmer sig för att besöka sin far i Ungern och ta redan på hur hennes machopappa förvandlats till kvinna.

- I Ett litet liv av Hanya Yanagihara lär fyra killar i New York känna varandra på college och inleder en livslång vänskap, trots att de är ganska olika. JB är konstnär och homosexuell, Malcolm är hetero, Willem är bi och Jude har oklar sexuell läggning – kanske är han närmast asexuell. Bokens huvudperson är Jude och hans livsöde är väldigt gripande – hans uppväxt är outhärdligt tragisk och det han råkade ut för som barn och tonåring kan han varken komma över eller ens berätta om.

Jenny vill gärna tipsa om The Terror av Dan Simmons i genren skräck:

- Det är en riktig tegelsten baserad på ett katastrofalt försök att finna Nordvästpassagen under mitten av 1800-talet. 750 sidor iskyla, umbäranden och något illvilligt som lurar i det arktiska mörkret. Boken finns även som TV-serie!

- Inom urban fantasy har vi Every Heart a Doorway av Seanan McGuire. Den är för dig som undrat vad som händer med de barn som blir utkastade från Narnia, Oz och andra världar men alltid längtar tillbaka – en fantastisk långnovell!

- Bland science fiction (SF) vill jag lyfta fram Ancillary Justice av Ann Leckie. Jag skulle utan problem kunna skriva en hel uppsats om den romanen, men allt börjar med att Breq, artificiell intelligens och tidigare ett enormt rymdskepp, nu måste klara sig med en enda ömtålig människokropp.

- Inom fantasy slutligen tipsar jag om The Goblin Emperor av Katherine Addison. Kejsarens yngste son har levt undangömd och isolerad men kastas in i hovintriger när hans far och tre äldre bröder mördas. Mycket välskriven Jane Austen-fantasy med en genuint god huvudperson.

Maria berättar om Unga vuxna-hyllan:

- Här hittar man en blandning av ungdomsböcker/young adult-böcker, vuxenromaner, biografier och lite blandade fackböcker som passar unga. Här finns t.ex. Therése Lindgrens omtalade och viktiga bok om psykisk ohälsa, Ibland mår jag inte så bra, samt hennes bok om resan mot att bli vegetarian och så småningom vegan, Vem bryr sig?

- Isabelle Ståhls skönlitterära debut, Just nu är jag här, handlar om Elise som famlar runt i en snårig vuxenvärld full av meningslösa Tinder-dejter och längtan efter närhet. I Låt vargarna komma lär vi känna 14-åriga June, som just förlorat den som betytt mest i hela världen för henne - hennes morbror Finn. När hon blir kontaktad av en mystisk främling som var med på begravningen öppnar sig plötsligt en ny värld för henne.

Böcker för unga vuxna
Böcker för unga vuxna

Nu är det dags att kliva bakåt i tiden och titta på våra historiska romaner. I den hyllan placerar vi böcker som handlar om tiden före andra världskriget, men inte författare som skrev om sin samtid. Charlotte Brontë som levde under 1800-talet står alltså bland vanliga romaner och bland klassiker, medan den nu levande författaren Barbara Ewings böcker, som utspelar sig under 1800-talet, hamnar bland historiska romaner.

Paula ger följande boktips:

- Miniatyrmakaren av Jessie Burton handlar om den unga Nella Oortman och utspelar sig i Amsterdam på 1680-talet. Boken är fylld av hemligheter, svek och förräderi och historien känns mycket närvarande. Utgångspunkt för hela berättelsen är ett kabinettsskåp som fylls av miniatyrer tillverkade av en mystisk miniatyrmakare. Kabinettsskåpet finns att se på Rijksmuseum i Amsterdam.

- Ormen i Essex av Sarah Perry handlar om änkan Cora som på 1890-talet beger sig till Essex där det går ett rykte om en sjöorm. Cora är övertygad om att det rör sig om en ny art som hon är fast besluten att hitta och artbestämma. Det är en rik berättelse i brytningstiden mellan viktorianskt och modernt.

Historiska romaner
Historiska romaner

- Andra författare som finns bland de historiska romanerna är Elisabeth Nemert som har skrivit flera romaner med spännande intriger i historisk miljö. Därutöver är Conn Igguldens olika serier ”Kejsaren”, ”Erövraren” och den senaste ”Rosornas krig” både lättlästa och spännande.

Slutligen har vi feelgood, en genre som kan vara lite svår att beskriva, men där man egentligen hör på namnet vad det handlar om. I svensk översättning alltså ”må bra-böcker”. Paula tipsar:

- En riktig feelgoodroman för den som tycker om romantik är Agnes Ledigs Välj honom. När brandmannen Roméo hamnar på sjukhus efter ett fall från åttonde våningen möter han Juliette som vårdar honom ömt under hans konvalescens och mellan dem uppstår ett starkt band. De skiljs åt men möts igen efter några år när Juliette, som lever i en destruktiv relation, precis har fått ett missfall. Nu är det Roméos tur att ta hand om Juliette.

- Fredrik Backman har skrivit flera mycket populära böcker. En man som heter Ove, Min mormor hälsar och säger förlåt och Britt-Marie var här är berättelser med både humor och värme om vresiga, ensamma människor som hittar vänskap och kärlek.

Välkommen in och titta själv! Vi hoppas att du ska finna både ett och flera guldkorn på våra genrehyllor!

/ Anna Dunér

Böckerna vi tipsar om

 1. Gränsvarelser

  Undertitel: åtta essäer om människan och aporna
  Av: Uddenberg, Nils
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Däggdjur (Mammalia)
  Finns som: Bok
 2. Skamgrepp

  Undertitel: femme-inistiska essäer
  Av: Dahl, Ulrika
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Könsrollsfrågor
  Finns som: Bok
 3. Blått

  Av: Nelson, Maggie
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 4. Dvärgen

  Av: Lagerkvist, Pär
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1944
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Det stora kalaset

  Av: Steinbeck, John
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 6. En underbar torsdag

  Av: Steinbeck, John
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 7. Den gamle och havet

  Av: Hemingway, Ernest
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 8. När kejsaren var gudomlig

  Av: Otsuka, Julie
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 9. Vi kom över havet

  Av: Otsuka, Julie
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 10. Noveller

  Av: Jansson, Tove
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Finlandssvensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 11. Tidningsankor

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 12. Solblekt av livet

  Av: Levengood, Mark
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 13. Middlesex

  Av: Eugenides, Jeffrey
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 14. Mörkrummet

  Av: Faludi, Susan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 15. Ett litet liv

  Av: Yanagihara, Hanya
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 16. The terror

  Undertitel: a novel
  Av: Simmons, Dan
  Språk:
  Engelska
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 17. Every heart a doorway

  Av: McGuire, Seanan
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 18. Ancillary justice

  Av: Leckie, Ann
  Språk:
  Engelska
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 19. The goblin emperor

  Av: Addison, Katherine
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 20. Ibland mår jag inte så bra

  Av: Lindgren, Therése
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 21. Vem bryr sig?

  Av: Lindgren, Therése
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Etik
  Finns som: Bok
 22. Just nu är jag här

  Undertitel: roman
  Av: Ståhl, Isabelle
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 23. Låt vargarna komma

  Av: Brunt, Carol Rifka
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 24. Miniatyrmakaren

  Av: Burton, Jessie
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 25. Ormen i Essex

  Av: Perry, Sarah
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 26. Välj honom

  Av: Ledig, Agnès
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 27. En man som heter Ove

  Av: Backman, Fredrik
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 28. Britt-Marie var här

  Av: Backman, Fredrik
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Skrivet av: Anna Dunér den 4 maj 2018