Den utvalde

Numera finns det en stor mängd dystopier bland ungdomsböckerna, men en av de tidiga är fortfarande mycket läsvärd!

Hungerspelen, Den gröna cirkeln, En sekund i taget och Matchad är bara några av de dystopiska framtidsskildringar som getts ut under 2000-talet. Det är en genre som inte endast fängslar och skräms, som skräckböckerna, utan också säger något om vår samtid, om samhället och om hur detta kan utvecklas om vi inte ser upp.

Den utvalde av Lois Lowry kom ut redan 1997 (1993 på engelska) men står sig väl än idag. Jonas växer upp i ett samhälle som är strikt reglerat, välfungerande och till för medborgarnas bästa. Varje åldersgrupp har sina speciella förmåner och åtaganden. Varje familjeenhet består av två vuxna och ett till två barn. När barnen är färdigutbildade och kan ansöka om egna barn har de inte längre kontakt med sina föräldrar. Från det att man kommer in i puberteten tar man ett piller om dagen ”mot upphetsning”. De styrande vet allt som händer och formar invånarna till att bli goda och lugna samhällsmedborgare.

Jonas är övertygad om att allt är väl, men efter att han på den årliga decemberceremonin oväntat har utsetts till den nya minnesbevararen väcks frågor och tvivel. Kanske är ett osäkert och farligt liv, där man får kämpa för tillvaron, ändå bättre än en trygg tillvaro som saknar färger, musik, årstider, djur och kärlek?

Till slut blir situationen ohållbar och Jonas ställs inför ett oåterkalleligt val.

/ Anna Dunér