Den osynliga flickan

Så annorlunda det kan vara några hundra mil bort! Vad mycket som bestäms av i vilket land man råkar födas eller vid vilken tid! Parvana är en flicka som växer upp i Afghanistan. Hon har en familj, kompisar, går i skolan … tills kriget och talibanernas regim förändrar allt.

När boken börjar är Parvana och hennes familj fortfarande tillsammans. Mindre roligt är att de som bestämmer i landet har ”beordrat alla flickor och kvinnor i Afghanistan att stanna hemma”. De får inte gå ut, inte ens för att gå i skolan. Parvanas mamma har blivit uppsagd från sitt jobb. De har inte längre kvar sitt stora hus utan hela familjen på sex personer måste tränga ihop sig i ett enda rum. Som man kan förstå blir familjemedlemmarna uttråkade och irriterade.

Parvanas pappa har svårt att gå och måste ha någon med sig när han går ut. Parvana tar gärna chansen att följa med. Tillsammans med sin far och med slöja över huvudet kan hon i nödfall få visa sig ute.

Men vad ska familjen göra när pappan blir tillfångatagen?! Vem ska nu tjäna pengar och vem ska kunna gå ut och handla mat? Kvinnorna som är kvar måste tänka ut en lösning och det blir elvaåriga Parvana som får ta den största risken.

Det här är en spännande och bra bok, inte minst för att den visar hur en vanlig tjej kan ha det någonstans i världen där så mycket är helt annorlunda från hur det är i Sverige. Författaren kommer från Kanada men har tillbringat tre månader i afghanska flyktingläger för att kunna skriva boken om Parvana. Den har två fortsättningar: Parvanas vandring och Lerlägret

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 4 februari 2013