Den högsta kasten

Skickligt utförd självbiografisk skildring.

En mycket omtalad bok när den kom i slutet av 90-talet, kanske främst på grund av att Carina Rydberg använde sig själv som huvudperson, samt lämnade ut övriga karaktärers verkliga namn, varav en majoritet av dem var, och i vissa fall ännu är, kända profiler. Det diskuterades som många gånger innan och många gånger efter om författaren verkligen har rätt att göra detta. Såhär i efterhand är den diskussionen, vad gäller just detta verk, tämligen överspelad – kvar finns en mycket skickligt utförd självbiografisk skildring där personen som utlämnas mest är Carina Rydberg själv.

Men det är ingen självbiografi i egentlig mening, där personens hela liv tröskas igenom. Detta är i första hand en roman, en fängslande berättelse om en skrivande, drickande, rökande kvinna som söker kärlek, som sökt kärlek hela livet, men endast finner, och har funnit, hänsynslöshet, aversion, egennytta. Och vaghet, kan tilläggas; något som kan vara minst lika grymt. Detta inspirerade verk är på sätt och vis hennes hämnd.

Boken är uppdelad i två delar. Första delen utspelas i Indien. Andra delen i Stockholm och framförallt på en klassisk krog i innerstadens östra kvarter. En klassiker!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Johan Fagervall den 25 oktober 2018