Den gamle och havet

Klassiker om en gammal man och hans viljestyrka ute på havet. Den här romanen bidrog starkt till att Hemingway tilldelades Nobelpriset.

Ramberättelsen i den här kortromanen är enkel. Santiago är en gammal fiskare som har haft otur med fisket ett längre tag. Tidigare har han haft en pojke från byn som assistent men föräldrarna låter honom inte längre följa med ut och fiska. På den 85:e dagen utan fiskelycka känner den gamle att lyckan är på väg att återvända.

Han ger sig ut på havet, för att bemästra det, fast förvissad om den stora fångsten. Mycket riktigt får han en jättelik fisk på kroken, den största han någonsin sett. När den kommer upp till ytan lyckas han klubba ihjäl det väldiga djuret. När han väl spänt fast fisken vid båten återstår det emellertid för Santiago att transportera hem jättefisken, som är värd en riktigt bra slant för en fattig gammal fiskare som - enligt pojken - ser mer död ut än levande.

Trogen sin välkända isbergsprosa avstår Hemingway från att avslöja för mycket om karaktärernas känsloliv, vilket lämnar mycket plats för läsaren att lägga pusslet. Det går att tolka "Den gamle och havet" ur ett biografiskt perspektiv, sett till likheterna mellan Santiago och Hemingway. Då boken publicerades var han i det närmaste uträknad som författare, och flera av hans senare verk hade blivit svårt harpunerade. Med denna kortroman motbevisade han kritikerkören. Det slutade rent av med att han två år senare kunde segla iland med Nobelpriset i litteratur. Värdigheten var intakt. Machomannen hade kämpat till det bittra slutet.  

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Thomas Rasmundson den 11 oktober 2018