Den försvunna staden

Rian är en 10-årig, föräldralös kille som bor tillsammans med sin farfar högt uppe i bergen. Det är kallt och fattigt och de bor i en enslig liten stuga. Den här kvällen har farfar gett sig ut för att sälja kvastar. När det knackar på dörren ropar Rian "Kom in", men han blir förskräckt när han ser vilken varelse han släppt in till sig! Det är nämligen en almander.

Vad är då en almander? Jo, almandrarna sades ha levt i bergen för länge länge sen. De talade med hesa, låga röster och hade gröna glittrande ögon. Ryktet sade att om man tittade in i en almanders ögon kom man helt i dess våld och hade ingen egen vilja kvar. Ryktet sade också att almandrarna - även om de kämpade mot det onda - både kunde skrämma folk och äta barn.

Men, almandern Rian släppt in verkar inte så farlig utan mest bara ledsen. Elian heter han. Han berättar att alla andra almandrar är försvunna; de befinner sig i en del av världen som kallas skuggornas land. Där har de hamnat av misstag. I skuggornas land finns visserligen ingen ondska, men knappast något annat heller. Där är grått och meningslöst och man vandrar runt utan mål och utan att komma fram någonstans. Dessutom har man förlorat allt hopp om att någonsin komma därifrån. Elian vill hjälpa sina stackars vänner som är fast i skuggornas land. För att hjälpa dem behöver han en magisk bok som finns i det gamla riket Almandrien. Problemet är bara att Almandrien är borta för länge sen! Men kanske finns en väg tillbaks till det gamla Almandrien - en svår och farlig väg genom en brunn. Den ende som kan hjälpa Elian dit är Rian.

Del ett av fem om Rians äventyr i almandrarnas rike. Spännande och fascinerande för lågstadiet.


Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 23 maj 2011