Den enda historien

Välskriven roman och tennis och kärlek

Böcker och filmer som handlar om tennis är inte helt ovanliga. Jag tänker på t.ex. Woody Allens suveräna film "Match point" och Lionel Shrivers fängslande psykologiska relationsroman "Dubbelfel" (både finns för övrigt att låna på Täby bibliotek).

Nu har det kommit ytterligare en välskriven tennisroman, "Den enda historien" av engelsmannen Julian Barnes.

Om man med ’kärleksroman’ menar en berättelse med många hinder där de älskande äntligen får varandra på slutet är detta ingen kärleksroman… Kärlek är dock temat för hela romanen.

När Paul som nittonårig student börjar spela tennis i den lokala tennisklubben matchas han ihop med den fyrtioåttaåriga Susan. Susan är gift och har vuxna barn så deras relation börjar i smyg, helt mot tidens konventioner i 1960-talens England.

Denna Pauls första kärlek får konsekvenser för resten av hans liv. Sommarflörten utvecklas till en livslång relation som återberättas av Paul när han ser tillbaka på hur livet blev, långt senare.

"Skulle ni hellre älska mer och lida mer, än älska mindre och lida mindre? Det är nog, när allt kommer omkring, den enda riktiga frågan."

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 6 maj 2019