De stulna barnen

Populära Jo Salmson är aktuell med sin tredje fantasyserie för lågstadiet. Huvudpersonen är en tjej den här gången, Sol. Men vem är hon egentligen? Och vad kommer hon ifrån? Det vet hon faktiskt inte ens själv.

Sol vet inte vilka hennes föräldrar är. Hon lämnades som liten bebis till kokerskan Misana som bor och jobbar i en stor villa ute på landet. Sol trivs ganska bra med livet, hon hjälper Misana med olika sysslor i huset och känner sig omtyckt av henne. Men många andra i byn verkar fientligt inställda till henne, och hon ser ibland folk göra tecknet för ondska när hon går förbi. Hon undrar varför. Hon känner sig väldigt udda och ensam, eftersom hon är så olik andra i byn. De har mörkt hår, medan hon har blont knallgult hår.

Sol har två vänner som bor i samma villa. Det är Arel, som tränas upp till att bli krigare och Enos, vars familj är framgångsrika handelsmän. Han ska också bli en skicklig köpman är det tänkt. Men vad ska det bli av Sol? Snart ska både Arel och Enos bege sig till huvudstaden och börja arbeta, men Sol får inte ens gå i skolan. Hon hör ju till tjänstefolket. Hon ber ändå sina vänner att ta med henne till huvudstaden. De säger förvånat "Det går ju inte! Du får inte lämna huset, du som är en...". Ja, vad är Sol egentligen? Hon blir chockad av att få reda på sanningen om vem hon är och vad hon kommer ifrån. Inget blir sig likt och Sol inser snabbt att det är farligt att vara en sån som hon!

Del 1 i serien "Häxfolket".

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 22 juni 2011