De obotliga optimisternas klubb

Paris i början av 60-talet. Schackklubb, Sartre, Algeriet och fransk cafékultur.

12-årige Michel växer upp i Quartier Latin i Paris i början av sextiotalet.
Familjen är brokig och består av föräldrarna som arbetar i familjeföretaget, lillasyster Juliette och storebror Franck. Mor- och farföräldrarna kommer från högborgerlig respektive fattig italiensk invandrarmiljö och kommer inte så bra överens. När hela klanen med Marinis och Delaunays träffas kan det bli livat.
Michels stora intressen är fotografi och litteratur. Läser romaner gör han hela tiden, på väg till skolan, under lektionerna – ja jämt!

Så ofta han kan flyr Michel hemmet för att hänga på bistro Balto. Där lär han känna ett gäng män, de flesta med östeuropeisk bakgrund, som spelar schack och dricker vin. Själv spelar han också schack (och dricker svag panache), fast ännu hellre spelar han fotbollspel – något som han snart blir en hejare på.

Historien som berättas är alltså den om Michel och hans familj, men även flera av vännerna på Balto berättar sina historier. De har mycket brokiga bakgrunder som bl.a.stridspilot och filmstjärna och har många vitsar att berätta om Stalin. En annan viktigt politisk händelse i boken är algeriska inbördeskriget. Storebror Franck tar värvning i armén utan föräldrarnas eller flickvännens vetskap – som kommunist ska han övertala sina medsoldater att desertera…

En intressant och spännande roman som inte alls känns som 628 sidor.

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 18 oktober 2012