Darling River

Om makt och våld i en skitig, snuskig och äcklig Stridsberg-värld.

Sara Stridsberg har i Darling River skapat en obehaglig, smutsig och på många sätt (nästan enbart faktiskt) äcklig värld som framkallar en stark känsla av ångest. Ändå kan jag inte annat än älska boken och njuta av varje ord som står där i. Stridsberg har ett fantastiskt språk som trollbinder och som det inte går att få nog av.

I Darling River får vi följa flera kvinnor - det är upp till läsaren själv att avgöra om hen vill se dessa som olika versioner av en och samma kvinna eller enskilda personer - och deras relation till sig själva och människorna i deras närhet. Bland annat följer vi en aphona som tränas av en vetenskapsman. Redan från början får jag en känsla av att något är fel när jag läser kapitlen om dessa två, men det är bara början och snart ska allt bli än mer fel. Vi får även följa Lo på hennes nattliga bilfärder med fadern. Under dessa utflykter träffar fadern prostituerade flickor som Lo kallar för sina systrar. Även Lo har älskare, och dessa kallar hon för bröder av den anledning att hon blandar ihop dem då de är lika som bröder. Mycket i boken lämnas för läsaren själv att spekulera kring.

Darling River handlar om våld, makt, instängdhet och utnyttjande. Kvinnorna drabbas, men ibland funderar jag över vem det egentligen är som utövar sin makt över den andra.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Madelene Wallinder den 16 juni 2016