Cartwheel

Based on a true story… Den unga amerikanska studenten Lily Hayes kommer till Buenos Aires i Argentina för att studera en termin. Hennes rumskompis Katy är rätt tråkig, men de umgås en del ändå. Hon hänger också en hel del med grannen, den ganska udda killen Sebastien LeCompte. Efter några veckor hittas Katy mördad i flickornas gemensamma rum och Lily blir misstänkt för mordet.

Kanske gjorde hon det tillsammans med Sebastien som båda flickorna hade en fling med (?).
Men vem är Lily Hayes egentligen? Det beror vem man frågar. Är hon en uppriktig och ärlig tjej eller en känslokall cyniker?  Hennes pappa som reser ner till Buenos Aires för att stötta sin dotter och försöka ta reda på vad som hände tror benhårt på hennes oskuld. Andra tecken pekar åt andra hållet.

Observera att detta är ingen deckare! Däremot psykologisk spänning på högsta nivå. Boken är inspirerad av ett uppmärksammat fall (särskilt i USA men även hos oss) om en ung amerikansk student som var inblandat i ett liknande fall i Italien. Amanda Knox hette tjejen som först blev fälld för mord, sedan friad och sedan fälld igen.

Författaren skriver en intelligent prosa och borrar ner sig i sina karaktärer. Trots detta vet vi inte riktigt hur folk är, precis som i verkliga livet. Boken är också väldigt rolig, det allvarliga ämnet till trots!

Den psykologiska skärpan och sättet att beskriva från olika håll gör att vi hålls på halster hela boken igenom. Vad ser vi och vad väljer vi att se?
Bokens titel ”cartwheel” kommer från att Lily vid första förhöret med polisen hjular vilket ses som försvårande för hennes fall och tecken på att hon är totalt okänslig inför det brutala mordet på sin rumskamrat.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 25 februari 2015