Caribou Island

Alaska på väg mot vinter. Kylan och tystnaden i landskapet och hos människorna skildras med säker hand.

På Kenaihalvön i södra Alaska lever paret Irene och Gary. De har hållit ihop i 30 år, men nu börjar äktenskapet knaka i fogarna. De är båda besvikna på livet som det blev – Gary hade tänkt doktorera i fornnordiska språk och även Irene hade andra drömmar. Men de hamnade i det karga Alaska och blev kvar. Nu vill Gary fly till vildmarken, han ska bygga en timmerstuga på Caribou Island. Irene förstår inte vad han vill med detta, men hjälper ändå till i ett försök att rädda sitt äktenskap.
Deras vuxna barn Rhoda och Mark är också väldigt olika. Mark är ynglingen som åker omkring på sin motorcykel och vägrar bli vuxen medan Rhoda drömmer om att gifta sig med tandläkaren och äktenskapsfyndet (?) Jim.

David Vann skriver på ett okonstlat språk om vardagen på en liten ort. Det kunde ha varit var som helst, men visst har skildringen av landskapet stor betydelse för romanen. Den yttre och inre ödsligheten går hand i hand och bidrar till bokens spänning. Det karga i naturen är väldigt påträngande och nära, jag blev helt uppslukad av denna tragiska och otroligt gripande historia.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 23 oktober 2012