Bläckfisken

"Gullet förstår inte varför han är där, varför han har kommit, förstår inte varför han står där, varför han stirrar"

En oerhört stark bok men även lika oerhört viktig. Vi får se, upleva och känna ett övergrepp sett ur lilla Gullets ögon. Det är så hemskt att vi vuxna gärna vill blunda för det. Vi vill inte ta i det och definitivt inte läsa om det för våra barn men det vi då gör, är att vi sviker de barn som bäst behöver det. Och vem det barnet är vet vi inte.

En bok som denna kan ge flera barn mod att våga tala och att inse att de inte är ensamma, att det inte är deras fel. Denna bok berättar för den lilla läsaren att det även finns en väg ut, att det finns vänliga händer, trygga knän och mjuka bröst att söka hjälp hos. De flesta kan man faktiskt lita på. Det gäller bara att våga börja prata och att få hjälp med att hitta orden, de ord som barnen förstår tidigt är så förbjudna. Att få uttrycka även sina mörkaste och hemligaste tankar och känslor läker.

"För de som är stora ska ta hand om,

som hundar tar hand om sina valpar,

som kor tar hand om sina kalvar.

För så är det.

Hjälpa. Ordna,

Fixa det som nästan inte

går att fixa."

Som vuxen bör man läsa den först så att man är beredd på sina egna känslor då Svein Nyhus illustrationer och Gro Dahles fina korthuggna text går rakt in i hjärtat. Man bör själv vara en trygg vuxen innan man läser den tillsammans med ett barn. En bok som jag tycker ALLA ska läsa.

"Vi tror att vi skyddar barnen genom att berätta om gulliga barndomsvärldar, men vi skyddar bara oss själva ifrån att ta ansvar."

Suzanne Osten