Biblioteket stängt på grund av nya restriktioner

Täby bibliotek följer regeringens nya direktiv och håller stängt från och med lördag 19 december. Möjlighet till utskrifter och kopiering ges på huvudbiblioteket vardagar mellan klockan 10.00 och 16.00.

Coronavirus PIRO4D, Pixabay

På grund av regeringens nya direktiv för att stoppa smittspridningen av corona håller vi stängt till och med 24 januari.

Det gäller både huvudbiblioteket och filialerna i Gribbylund, Hägernäs, Näsbypark, Skarpäng och Täby kyrkby.

Under den tillfälliga stängningen av biblioteken kan du inte besöka våra bibliotek.
Du kan inte heller låna fysiska medier eller reservera. Med fysiska medier menar vi tryckta böcker, tidningar och tidskrifter samt DVD-filmer.
Det går dock att skriva ut från egen bärbar enhet eller hemifrån och hämta utskrifterna på huvudbiblioteket vardagar klockan 10.00–16.00.
Under samma tid kan du använda kopieringsmaskinen med kopieringskort.

Mer information hittar du nedan:

• Vad händer med mina fysiska lån?

Du får ha kvar dina fysiska lån medan vi har stängt, även om lånetiden skulle gå ut.
    Det kommer inte bli någon förseningsavgift på lån som skulle ha varit tillbaka 1 december eller senare.
    Förlängning av låntetiden görs centralt på medier med förfallodag under perioden.
    Nytt återlämningsdatum blir 27 januari.
    Det gäller även reserverade böcker.

• Kan jag lämna tillbaka medan biblioteket har stängt?

Du behöver inte lämna tillbaka om lånetiden går ut under den stängda perioden.
    Medier som skulle ha lämnats tillbaka 1 december eller senare har förlängts till 27 januari.
    Om du ändå vill lämna tillbaka kan du göra det i återlämningsfacken vid huvudbiblioteket, Gribbylunds bibliotek eller Täby kyrkbys bibliotek.
    Skulle facken vara fulla eller tillfälligt ur funktion får du komma tillbaka en annan gång.

• Kan jag reservera medier medan ni har stängt?

Det är inte möjligt att reservera medan vi har stängt. När vi har öppet kommer du kunna reservera som vanligt igen.

• Vad händer med de reservationer som jag redan har meddelats att finns att hämta?

De står kvar på reservationshyllan trots att avhämtningsdatum passerats och finns att hämta inom fem dagar från det att biblioteket öppnat igen.

• Vad händer med mina eventuella avgifter?

Du kan inte betala dina avgifter på biblioteken under tiden de är stängda.
    Om du vill kan du i stället betala via det plusgiro som du hittar under Mina skulder om du loggar in på Mina sidor här på hemsidan.
    Var väldigt noga med att ange personnummer eller lånekortsnummer om du betalar via plusgirot. Skriv också att pengarna ska gå till Täby bibliotek.
    Har du skulder på över 80 kronor kan du inte låna från E-biblioteket.

• Kan jag kontakta biblioteket?

Det går bra att kontakta oss via e-post.
    Det går också bra att kontakta kommunens kontaktcenter på 08-55 55 90 00

• När kommer biblioteken öppna igen?

Vi följer myndigheternas rekommendationer och regeringens direktiv.
    I nuläget ser det ut som att vi inte kommer kunna öppna förrän tidigast 24 januari.

• Kan jag fortfarande använda den digitala servicen?

E-biblioteket fungerar som vanligt. Du kan låna e-böcker och e-ljudböcker samt titta på film genom filmtjänsten Viddla.
    Vill du registrera dig hos oss för att kunna börja låna går det bra via en e-tjänst på kommunens hemsida

• Kan jag fortfarande skriva ut, skanna och kopiera?

Från och med 28 december håller huvudbiblioteket öppet med en kiosklösning vardagar klockan 10.00–16.00.
    Det innebär att du kan skriva ut med hjälp av Princh hemifrån eller från egen enhet (till exempel din mobil) och hämta utskriften i huvudbibliotekets entréhall.
    Läs mer om utskriftstjänsten Princh, men notera att allt på sidan inte gäller under bibliotekens nedstängning.
    Under samma tid kan du också kopiera. Vi lånar inte ut kopieringskort just nu, utan du behöver köpa ditt eget. Det billigaste kortet kostar 60:- och ger 20 kopior.
    För skanning rekommenderar vi skanningsappar som du kan ladda ned till din smartmobil.

• Hur vet jag när biblioteket är öppet igen?

Vi uppdaterar hemsidan kontinuerligt.
    Är du låntagare på Täby bibliotek kommer vi dessutom att skicka ett mejl till dig när vi har öppnat igen,
    förutsatt att vi har din aktuella e-postadress.

Har du fler frågor eller synpunkter får du gärna höra av dig till bibliotekens chef,
Malin Törnquist:

E-post: malin.tornquist@taby.se
Telefon: 08-555 594 77 eller 076-643 94 77

Det digitala biblioteket

Glöm inte bort att biblioteket även finns på webben!
Under rubriken E-biblioteket hittar du information
om att låna e-böcker och strömma film, samt våra övriga databaser.
Dessutom kan du följa oss på FacebookInstagram och Youtube,
där det händer en hel del just nu, t.ex. boktips, diktuppläsningar och sagostunder.

Just nu är det tillfälligt extra generösa villkor för dig som använder
appen PressReader med fjärråtkomst
för att läsa tidningar och tidskrifter från olika länder.
Normalt sett har du 48 timmars tillgång till tidningarna i appen
innan du måste göra ett återbesök på biblioteket
för att koppla upp dig mot bibliotekets wifi och logga in igen.
I dagsläget gäller i stället 60 dagar!

En annan variant är att läsa tidningarna via bibliotekets hemsida.

Då måste du logga in först, följ denna länk för Pressreader via datorn.

Trevlig e-läsning!

Taggar: