Biblioteket i coronatider

Samlad information om öppettider, lånetider, service till riskgrupper m.m.

Coronavirus PIRO4D, Pixabay

Håll dig uppdaterad!

Här på bibliotekens hemsida kan du hålla dig uppdaterad kring förändringar och beslut som påverkar biblioteksverksamheten i dessa coronatider. 

Vi hänvisar även till kommunens hemsida för löpande information om kommunens beslut med anledning av coronaviruset. 

Information på lätt svenska

För dig som vill läsa denna information nedkortad och lättläst finns den här.

Minskade öppettider

Pga personalbrist tvingades biblioteken under våren 2020 anpassa öppettiderna. 

Nu är det emellertid vanliga sommaröppettider som gäller. Skarpängs och Gribbylunds bibliotek är stängda och resterande bibliotek har nedkortade öppettider, allt enligt en plan som fastställdes före coronapandemin. Men vi vet redan nu att corona kommer att påverka öppettiderna också i höst.

Dubbelkolla öppettiderna före biblioteksbesöket.

Kiosklösning i Näsbypark

Från och med 6 april håller Näsbyparks bibliotek öppet med en kiosklösning. Vid ingångarna finns informationsdisk, tidningsställ, utlånings-/återlämningsmaskin, samt avhämtningshylla för reserverade böcker. Allmänheten har inte tillträde till bibliotekslokalen - besökaren beställer i disken och personal hämtar i hyllan. Det går också bra att ringa eller e-posta beställningar för avhämtning. Personal på biblioteket kan möta dig utanför Näsbyparks centrum med bokkassar om du vill, medtag legitimation.

Kontaktuppgifter för biblioteket i Näsbypark.

Längre lånetid

Pga coronapandemin beslöt vi på Täby bibliotek att tillfälligt ändra vissa rutiner och låneregler. Dessa ändringar består nu under sommaren. 

Den 13 mars införde vi 42 dagars lånetid på all fysisk media (dvs böcker, ljudböcker, filmer och tidskrifter). Undantaget är reserverade böcker som kommer fortsätta ha 14 dagars lånetid.

Lånetiden för e-medier är oförändrad men lånetaket per sjudagarsperiod höjs från 3 böcker till 5. Detta gäller alltså e-böcker och e-ljudböcker men ej filmer via Viddla.

Bibliotekens evenemang

Författarbesök, klassbesök och alla andra evenemang på biblioteken är inställda tillsvidare. Evenemangen stryks ur evenemangskalendern med två veckors framförhållning.

Det digitala biblioteket

Glöm inte bort att biblioteket även finns på webben! Under rubriken E-biblioteket hittar du information om att låna e-böcker och strömma film, samt våra övriga databaser. Dessutom kan du följa oss på Facebook, Instagram och Youtube, där det händer en hel del just nu, t.ex. boktips, diktuppläsningar och sagostunder.

Dessutom är det tillfälligt extra generösa villkor för dig som använder appen PressReader med radiant access för att läsa tidningar och tidskrifter från olika länder. Normalt sett har du 48 timmars tillgång till tidningarna i appen innan du måste göra ett återbesök på biblioteket för att koppla upp dig mot bibliotekets wifi och logga in igen. I dagsläget gäller i stället 60 dagar! En annan variant är att läsa tidningarna här, via bibliotekets hemsida.

Trevlig e-läsning!

Hjälp för riskgrupper

Är du i en riskgrupp och vill röra dig så lite som möjligt inne på biblioteket?

Huvudbibliotekets återlämningsmaskin som nås från gatan är just nu öppen dygnet runt, likaså bokinkasten för alla filialer utom Hägernäs.

Mer information om hjälp till dig i en riskgrupp hittar du här.

Vill du bli låntagare?

Är du inte registrerad låntagare? Då kan du registrera dig som låntagare med bank-IDNormalt skulle detta bara ge direkt tillgång till lån av fysiska media – för att kunna låna e-medier måste du i vanliga fall först komma till biblioteket och anmäla intresse. Under pågående coronapandemi ger vi dock en tremånaders dispens från denna regel så att det från start går att låna e-böcker och strömma film.

För att kunna fortsätta att låna efter 3 månader måste du komma till biblioteket och visa legitimation.

Kontaktuppgifter för huvudbiblioteket.