Berömda sista ord och historien bakom dem

Sa verkligen Julius Caesar ”Även du, min Brutus” då han blev mördad? Och vem sägs ha yttrat ”Jag dör som jag har levat: över mina tillgångar”, innan han utfattig drog sin sista suck på ett slitet hotell i Paris? Och till vem viskade Sveriges drottning Victoria orden ”Come soon” innan hon dog?

Berömda sista ord och historien bakom dem innehåller flera minibiografier över en rad spännande historiska personer såsom Marilyn Monroe, Mahatma Gandhi, Karl XII, Billy the Kid, Jeanne d’Arc, Anne Frank, Axel von Fersen för att nämna några. Med avstamp i deras sista ord får läsaren veta hur dödsögonblicket såg ut: hur dog de, vilka var där, vad är myt och vad är sanning?

Ibland är personen som yttrar sina sista ord helt omedveten om att det är just de sista. När den världsberömda dansösen Isadora Duncan satte sig i en sportbil med en stilig chaufför sa hon "Farväl mina vänner. Jag färdas mot äran". Men hennes sjal trasslade in sig i ett av de rullande hjulen och hon stryptes omedelbart.

En del slutfraser är väldigt dråpliga. En av de dråpligaste alla kategorier är: ”På det här avståndet skulle de inte kunna träffa en elef…” Yttrat av nordstatsgeneralen John Sedgwick.

Trots ämnet – ond bråd död, dödsväntan – är boken mycket underhållande och allmänbildande. Språket är lättillgängligt och presentationen av personerna är spännande och intressant. Författaren ger en kort levnadsskildring över personerna och beskriver vad som föranledde själva slutorden. Här ges också kortfattad information om tiden som rådde då personen det handlar om levde. Sen diskuterar författaren huruvida det är troligt att han/hon yttrade just de orden. Han vänder och vrider på olika teorier och slår hål på en del myter.

Så förutom att vara en underhållande och allmänbildande bok, varför inte använda något av citaten som icebreaker på en stel fest eller middagsbjudning?


/Malin Johansson

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Malin Johansson den 30 april 2014