Basquiats änka

“She always keeps her heroin inside her beehive hairdo. The white powder hidden in the tease and spit. The cops can´t find it. The drug addicts can´t find it. Suzanne holds her head high. She´s carrying a world without corners. She´s holding up the sky.”

Basquiats änka bör i första hand ses som en biografi om Suzanne Mallouk – en ung, självständig kvinna som det är enkelt att snabbt fatta tycke för efter bara ett par sidor av boken. Men boken kan också ses som en biografi om Jean-Michel Basquiat - en av de första svarta internationellt kända konstnärerna. Boken handlar nämligen om Mallouk och Basquiats intensiva och stormiga kärleksrelation, en relation som hela tiden präglas av Basquiats intresse för droger, pengar och kändisskap. Trots att de går skilda vägar många gånger kommer de alltid tillbaka till varandra, vilket på ett sätt är väldigt vackert trots allt elände.

Basquiats änka är skriven av Jennifer Clement, som 2015 kom ut med En bön för de stulna i Sverige. Clement var och är en nära vän till Mallouk och figurerar även lite i boken. Basquiats änka har jämförts med Patti Smiths bok Just kids, vilket jag faktiskt tycker är med all rätt. Det finns mycket i Patti Smith och Robert Mapplethorpes relation som påminner om Mallouk och Basquiats; ett tufft förhållande där de ändå alltid hittar tillbaka till varandra, berättelsen om ”den svåra konstnären” och till sist att redan som ung förlora sitt livs kärlek.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Madelene Wallinder den 20 oktober 2016