Balladen om en bruten näsa

En bok om boxning, opera och konsten att se livet från den ljusa sidan.

12-åriga Bart bor med sin mamma i ett slitet bostadshus där det ligger bortslängda kanyler i trapphuset. Barts mamma är väldigt kärleksfull men har problem med alkohol. Ibland glömmer hon att köpa mat och de får då leva på salta pinnar. Men Bart lyckas nästan alltid se positivt på saker: "Jag säger inte att salta pinnar är äckliga, för de är faktiskt väldigt goda. Men det är lite svårt att bli mätt på salta pinnar. De är väldigt salta och består av mycket luft. Jag får i alla fall ont i magen innan jag blir mätt."

Barts stora intresse i livet är opera och han drömmer om att bli operasångare. När han sjunger ensam i badrummet går det jättebra men så fort någon lyssnar snörps halsen ihop och det låter värre än när en kråka stryps. Barts klasskompisar känner inte till att han älskar opera, i skolan berättar han istället att han samlar på bilder av massmördare och håller på med boxning (han har bara inte börjat med slag ännu). Till slut råkar Barts hemligheter läcka ut och snart vet hela skolan att Bart sjunger opera och bor med en överviktig alkismamma i slummen. Han hamnar med ens i skottlinjen för skolans mobbare som han hittills har lyckats undvika. Till råga på allt blir Barts lärare helt lyrisk när han får veta att Bart kan sjunga opera och motvilligt blir Bart anmäld till skolans sommarfest där han ska avsluta festen med att sjunga opera. Något måste göras! Bart vet att han inte kan sjunga när någon lyssnar och nu ska han göra det inför en fullsatt aula…

Arne Svingens bok för tankarna till Billy Elliot och Forrest Gump. Trots all misär i Barts liv tappar han aldrig sin humor utan kan se positivt på det mesta och boken lämnar en hoppfull och varm känsla i magen efteråt. Balladen om en bruten näsa har utnämnts till 2012 års bästa barn- och ungdomsbok i Norge.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Andersson den 29 augusti 2014