Bära barnet hem

En mycket välskriven och gripande roman där författaren utforskar frågor kring moderskap och adoption.

Berättaren är mor till tre, nu vuxna adopterade barn och reser till Bogotá med sonen Adam för att de tillsammans ska träffa Adams biologiska mor. Det är inte en lätt resa, berättarjaget funderar mycket över alla frågor kring adoptionen och moderskapet. Rädslan att på något sätt förlora honom finns:

”Fågeln sjunger. Jag vill inte höra den, och inte att Adam ska höra hur vackert den låter. Jag vill att det ska vara koltrastens sång som ska eka i honom nu. I honom såsom i mig. Och att mitt hemma ska vara hemma också i honom.”

Parallellt med deras resa får vi följa historien om Ana, den föräldralösa flickan som en gång lämnades utanför klostret med en enkel lapp. Det är en mycket rörande berättelse om ett barn som aldrig blev hämtat av någon adoptivfamilj. Som vuxen arbetar Ana som hembiträde i olika hem och tar hand om de små barnen. Hon står barnen mycket nära och är som en mor för dem, ja, det är en av frågorna som boken ställer. Vem är ett barns mor? Den som har fött det eller den som tar hand om det?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Eva Herrlin den 13 januari 2016