Azincourt

Det är ett av världens mest berömda slag. Den 25 oktober 1415 står 6000 engelsmän mot 30 000 fransmän utanför det lilla fortet Azincourt. Den engelske kungen Henrik V hade beslutat att hävda sin rätt till den franska kronan. När hans lilla, hungriga och sjuka armé segrade över denna fem gånger större fiende var det framförallt tack vare de engelska bågskyttarna.

Hela berättelsen om slaget följer vi genom ögonen på den engelske bågskytten Nicholas Hook. Han blev dömd fredlös i England, flydde till Frankrike, kom tillbaka igen och blev värvad till Henriks armé. Henrik V var mycket religiös och ansåg att gud stod på hans sida. Även Hook var mycket religiös och hör helgons röster som uppmuntrar och hjälper honom. Den är en spännande bok med historiskt tema men berör även temat tro och vad religionen kan göra med människor.

Författaren Bernard Cornwell har skrivit många böcker med historiskt tema. Han har försökt följa historiska fakta men en del är förstås hans tolkning av hur det kan ha varit.
Jag tyckte om boken även om jag lite stördes av Hooks religiösa funderingar som bitvis blir lite väl flummiga. Kanske ger det en inblick i hur mycket dåtidens människor faktiskt lät sig påverkas av religionen. Det är också intressant att läsa om detta kända slag som vi ändå inte har lärt oss så mycket om i skolan. 

Om du väljer ljudboken så får du höra Torstens Wahlunds utmärkta uppläsning. För mig borgar hans röst att jag får en intressant läsupplevelse (i öronen).

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sara Eriksson den 28 juni 2012