Avhopparen

En scientologiavhoppares bekännelse, ett självutlämnande och smått häpnadsväckande dokument. Häpnadsväckande eftersom det är svårt att greppa hur moderna, normalt funtade människor kan svälja en slikt tjockt påbredd smörja som scientologi.

Robert Dam är uppenbart intelligent, han skriver klart, analyserande och självrannsakande. År för år går han igenom sina 20 år i rörelsen. Visst, vi är alla, religiösa eller ej, födda och invanda med trams hämtat ur våra respektive kultursvärer. I Sverige höjs inte på ögonbrynen när det dricks Jesu blod eller när det sägs att densamme lever men måst offra sig själv till sig själv för att kunna förlåta oss. Men det här, att vi alla är besjälade av odödliga thetaner som för 75 miljoner år sedan deporterades till Jorden av den ondskefulle rymdhärskaren Xenu!? Det är lite för mycket Star Trek ... I och för sig upplyses man inte om thetanernas härkomst förrän ganska långt indragen i organisationen men ändå! Dessförinnan har man slagits i saftiga rövarhistorier med löften om förmåga till tankekontroll, utomkroppsliga upplevelser och t.o.m. odödlighet - därtill blivit varse att det för att uppnå dessa nivåer kostar miljonbelopp i kurser för att tämja sina thetaner.

Dam varvar sina personliga upplevelser med att återberätta scientologins osannolika historia med begynnelse i den livliga fantasin hos grundaren, science fictionförfattare (!) L Ron Hubbard. Vad som framträder är en paranoid pseudovetenskaplig sekt där antisemitismens "evige jude" motsvaras av en världskonspiration ledd av den samlade psykiatrin i maskopi med läkemedelsindustrin. Vart efter fjällen faller från Dams ögon uppdagar han att han är en del av en totalt skrupelbefriad rörelse, en auktoritär, penninghungrande, toppstyrd maskin som inte väjer för något för att skydda sina intressen. Den medlem som ifrågasätter doktrinerna blir mobbad och hotad, ibland misshandlad och frihetsberövad. Framhärdar personen följer utfrysning, trakasserier och förtalskampanjer. Har Dam rätt finns t.o.m. kraftiga indicier som pekar på att mord förekommit! Ändå tycks han inte riktigt kunna släppa tron att Hubbard hade något att erbjuda mänskligheten ...

/Thomas Hallin

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Thomas Hallin den 28 januari 2013