Att vara annorlunda

I "Att vara annorlunda" berättar Hoa Palu om sitt liv – om glädjeämnen, svårigheter, familj, vänner och aktiviteter. Hoa adopterades två månader gammal och kom till Sverige från Vietnam 1991. Som liten fick hon diagnosen Cerebral Pares (CP) och i nioårsåldern även diagnosen Aspergers Syndrom. Dessa funktionshinder har förstås haft stor inverkan på Hoas och hennes familjs liv.

Med Att vara annorlunda har Hoa uppfyllt drömmen att skriva en bok, samtidigt som hon uppfyllt sitt mål att ”slå sönder CP-myten” och ”att öka förståelsen för dolda funktionshinder”. Boken är så intressant att man sträckläser den. Hoa delar generöst med sig av tankar, erfarenheter och förhållningssätt. Boken kan rekommenderas till personer som själva har någon funktionsvariation och deras anhöriga, men jag skulle säga att den är intressant för vem som helst! Det borde höra till allmänbildningen att veta något om funktionshinder som inte syns utanpå och Hoas bok är en bra ingång.

Naturligtvis finns det inte en enda bild av hur det är att leva med CP och/eller Aspergers, vilket Hoa också betonar, men detta är i alla fall en presentation. Vi som på olika sätt arbetar med människor får tips om hur vi kan underlätta och ge information. För oss som jobbar på biblioteket är det extra roligt att höra att bibliotek alltid har varit en tillgång för Hoa. Bio och barnteater fungerade inte när hon var liten, men biblioteken ”däremot var oaser för Hoa och mig”, berättar hennes mamma i boken.

Nu är Hoa Palu inte endast biblioteksbesökare, utan finns representerad med sin bok i vårt bestånd!

/ Anna Dunér