Att resa till öar

"Öar" av Anders Källgård


”Först när man är kringfluten är man trygg”
  Folke Dahlberg

Öar, öar

"Öar" av Anders Källgård

En ö är ett landområde helt omgivet av vatten, mindre än en kontinent och större än en holme. Enligt denna, Wikipedias, definition är Grönland världens största ö.


Vilken som är världens minsta ö är svårt att bringa klarhet i men en mycket liten ö är i alla fall ön Märket, som ligger i Ålands hav och enligt vissa källor är det världens minsta ö med delat territorium, den tillhör med ungefär hälften Finland och hälften Sverige.

Många med mig, reser gärna till öar. Det är något speciellt med dessa isolerade världar, omgivna av vatten. Så olika på många sätt, bergiga, sandiga, bebodda, obebodda, enormt stora och pyttesmå.
Många öar tänker vi kanske mest på som semesterresemål, Kreta, Lanzarote, Madeira, Rhodos, listan skulle kunna göras hur lång som helst. En favorit som jag besökt är La Gomera, en av de mindre Kanarieöarna, som kännetecknas av en helt annan och stillsammare stämning än de stora kanariska resmålen.

Ensliga öar med speciell natur och dramatisk historia utövar en särskild lockelse. Det finns många sådana öar och ögrupper, t.ex. S:t Kilda utanför Irlands västkust.

Gotska Sandön
Man behöver inte resa långt bort för att besöka en spännande ö. En av våra mest ensliga och speciella öar är Gotska Sandön. Hela ön är en nationalpark och numera har den ingen bofast befolkning. Det är lätt att besöka ön men man måste vara ute i god tid och boka. Jag har besökt Gotska Sandön fem gånger, ensam, med familjen och med vänner. Ön har alltid något nytt att erbjuda. Jag har varit med om soliga baddagar, jobbiga vandringsdagar och dagar med storm. Öns inre består till stor del av lågväxande tallskog, nästan utan undervegetation.

Om ni vill läsa om denna fantastiska ö och se mycket vackra foton läs Klas-Rune Johansson: ”Gotska Sandön”

Om ni vill uppleva en mardröm på Gotska Sandön, läs den mycket spännande deckaren, ”Inte ens det förflutna”, skriven av Anna Jansson, en av deckardrottningarna från Gotland. Handlingen utspelar sig till stor del på denna säregna ö.

Läs mer om Gotska Sandön.


Anholt
Många kanske känner igen ön Anholt från radions sjörapporter. År 2005 besökte jag denna ö, som ligger i Kattegatt, mitt emellan Sverige och Danmark. Den har vissa likheter med Gotska Sandön såtillvida att den är en ö med lite speciell natur, delar av ön är naturreservat. Större delen av ön utgörs av en slags öken med mycket säregen natur, stora sanddyner brer ut sig och på långt håll kan man se fyren vid öns nordvästra spets. Till skillnad från Gotska Sandön har Anholt en fast befolkning, här bor ca 160 invånare och det finns några restauranger och bed & breakfast att övernatta på.

Aranöarna
För 10 år sedan besökte jag två av de tre Aranöarna, strax utanför Irlands västkust. Den största ön, Inishmore, är mycket besökt av turister. Hästdroskorna stod på rad i hamnen när båten från byn Doolin lade till. Den minsta ön Inisheer var mindre turistig och charmigare. Gemensamt för öarna är den karga och vilda naturen där vågorna kastar sig mot klipporna. Öarna saknar helt träd och har många små, sten-omgärdade hagar med betande får.

Lästips
”Atlantens öar” av Tord Wallström
Boken är en riktig guldgruva för den som vill fördjupa sig i Atlantens många öar. Författaren har under ett stort antal resor besökt mer än 30 ögrupper från Svalbard och Jan Mayen i norr till Falklandsöarna och Sydgeorgien i söder. Här kan man läsa om ön Tristan da Cunha, den ensligaste bebodda ön i världen. Den ligger ungefär mitt emellan Sydamerika och Afrikas sydspets och är namngiven efter den portugisiske sjöfarare som upptäckte ön år 1506. Ön är en cirkelrund vulkan och bebos av några hundratal personer. Efter ett vulkanutbrott 1961 evakuerades hela befolkningen men de flyttade åter till sin ö efter några år.

”Atlas över avlägsna öar” av Judith Schalansky
Detta är en märklig bok med undertiteln: Femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka. Författaren är uppväxt i DDR och att rita och fantisera om fjärran öar blev hennes sätt att resa. Öarna är belägna i världens alla hav och alla mycket isolerade, från ön Ensamheten i Arktiska oceanen till Påskön i Stilla havet. Boken är endast illustrerad med författarens kartor och texten återger fragment ur öarnas historia eller anekdoter om dem.

”En bok om öar” av Tryggve Bång
Författaren berättar personligt om sina möten med människor på nordatlantiska öar som Grönland, Anholt och Yttre Hebriderna m.fl. Fotografier illustrerar.

”Öar” av Anders Källgård
Författaren berättar om sina besök på öar runt omkring i världen, från Blå Jungfrun i Kalmarsund till öarna i Söderhavet. Han filosoferar över ö-resandet i allmänhet och i ett kapitel hyllar han ”homo insularis”, ö-människan, som han anser vara mindre stressad, mer harmonisk och samtidigt mer självständig än fastlandsmänniskan.
Författaren har även skrivit böcker om svenska och danska öar.

”Östersjöns okända öar” av Owe Nodmar
Läs och dröm om besök på t.ex. Christiansö, strax intill Bornholm eller Örskär, Roslagens norra utpost.

”Vildmarkshav – med Northern Light till öar i Södra oceanen” av Rolf Bjelke och Deborah Shapiro
Boken skildrar en fantastisk seglats som sträcker sig över 10 år. Paret Bjelke – Shapiro avseglar från Fiskebäckskil i april år 2000 för att besöka öar i Södra oceanen, jordens sydligaste hav och ett enormt vildmarksområde. De turas om att berätta om allt som händer och skildrar ingående alla seglingens vedermödor och låter oss möta djur och människor på ögrupper som Sydshetlandsöarna och Sydgeorgien. Boken är illustrerad med över 200 enastående foton. För seglingsfantasten är denna bok en guldgruva, jag njuter mest av att få följa med till dessa avlägsna öar i ord och bild och är inte alls avundsjuk på dessa äventyrare – resan är inte bara nöje utan består också av sjösjuka, nattvak, hårt väder och en massa små och stora båtproblem.

Eva Herrlin

 

 1. Gotska Sandön

  Undertitel: nationalpark i Östersjön
  Av: Johansson, Klas-Rune
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Naturskydd
  Finns som: Bok
 2. En bok om öar

  Undertitel: reportage om öar och dess människor : [Grönland, Island, Yttre Hebriderna, Orkneyöarna, Anholt, Lofoten, Cykladerna, Irland]
  Av: Bång, Trygve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Europa: allmänt
  Finns som: Bok
 3. Atlantens öar

  Av: Wallström, Tord
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Oceaner och hav
  Finns som: Bok
 4. Atlas över avlägsna öar

  Undertitel: femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka
  Av: Schalansky, Judith
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Geografi
  Finns som: Bok
 5. Öar

  Undertitel: [om öar runt om i världen]
  Av: Källgård, Anders
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Geografi
  Finns som: Bok
 6. Östersjöns okända öar

  Av: Nodmar, Owe
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Europa: allmänt
  Finns som: Bok
 7. Vildmarkshav

  Undertitel: med Northern Light till öar i Södra oceanen
  Av: Bjelke, Rolf
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Oceaner och hav
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Eva Herrlin den 10 januari 2014