Personalens artiklar

Ibland händer det att personal bidrar med artiklar i ett eller annat ämne. Här finns de alla samlade.

 1. Det litterära geniet

  Skrivet av: Tamara Fornstierna

  På denna dag för exakt 200 år föddes en av tidernas största författare i Moskva - Fjodor Michajlovitj Dostojevskij.

 2. Världen runt med böcker

  Skrivet av: Anna Dunér

  Låt dig inspireras av författaren Ann Morgan och gör en resa jorden runt utan att lämna ditt hem!

 3. Täby bibliotek på 85:e IFLA World Library and Information Kongress

  Skrivet av: Tamara Fornstierna

  Den 85:e International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) kongressen hölls i demokratins vagga och platsen där en av dem äldsta biblioteken finns - i Aten, Grekland. Årets tema hade den symboliska titeln Bibliotek: Dialog för förändring vilket fokuserade på flera olika ämnen och samlade mer än 3 300 bibliotekarier och informationsspecialister från 130 olika länder under en sjudagarsperiod.

 4. Nej, gud stod inte på Tysklands sida

  Skrivet av: Thomas Hallin

  Snickaren Georg Elser försökte spränga Hitler i luften. Och så har vi förstås von Stauffenberg ... Fanns fler tyskar som försökte störta naziregimen?

 5. 70 år gamla böcker som fortfarande läses

  Skrivet av: Anna Dunér

  Med anledning av att Täby bibliotek firar 70 år i kommunal regi (1949 – 2019) har jag plockat fram ett antal böcker med utgivningsår -49 som fortfarande finns i bibliotekets bestånd.

 6. Det här med genrer

  Skrivet av: Anna Dunér

  Har du varit med om det någon gång – att du kommer till biblioteket och ska låna något bra, men utan att ha någon särskild titel eller författare i åtanke? Ibland gör man fynd, men lika ofta kan det hända att man inte hittar någonting alls!

 7. Kaffe, te och varm choklad - våra vanliga, varma drycker

  Skrivet av: Anna Dunér

  Utöver de verkliga grundbehoven finns inte mycket som har så stor betydelse för vårt dagliga välbefinnande som den varma dryck vi är vana vid. Många bestämda åsikter finns om vad det är som gäller. Det skiljer sig åt mellan kulturer – i olika länder och områden men också på individ- och familjenivå. Många är övertygade kaffedrickare och skulle aldrig smaka en kopp te och tvärt om. Men det finns också många som uppskattar båda dryckerna, fast kanske vid olika tillfällen.

 8. Tigrarna i Dorset

  Skrivet av: Thomas Hallin

  På den engelska landsbygden, djupt inne bland björnbärssnår och klorofyll, finns världshistoriens farligaste kissekatter.

 9. Che, släng dig i väggen!

  Skrivet av: Thomas Hallin

  Paul von Lettow-Vorbeck, den moderna gerillakrigföringens osannolike fader.

 10. Döda författares litteraturkvällar

  Skrivet av: Anna Dunér

  En rolig sak i mitt arbete som PR-bibliotekarie är att bjuda in gäster till huvudbibliotekets litteraturkvällar. Dessa kvällar är mycket omtyckta och välbesökta, och under årens lopp har biblioteket gästats av storheter som Jan Guillou, Majgull Axelsson, Karin Thunberg, Ebba Witt-Brattström, Stefan Einhorn och många fler.

 11. Statussymbol eller relationsförstörare - mobilen i böcker för unga

  Skrivet av: Anna Dunér

  Mobiltelefonen har inte bara ändrat människors kommunikationsmönster och levnadsvanor utan även blivit en ny faktor att förhålla sig till i böckernas värld. Jag tänker i synnerhet på deckare och kriminallitteratur. När huvudpersonerna förr blev instängda, gick vilse, hotades till livet eller hamnade i allmän knipa var deras hjälplöshet ett spänningsskapande faktum. Nu måste författaren alltid förklara för läsaren varför de inte helt enkelt kan ringa efter hjälp!

 12. Syskonskap - några romantips

  Skrivet av: Eva Herrlin

  Syskon kan vara underbara att ha. De kan vara oändligt äskade men även fruktansvärt irriterande och till och med hatade samt allt däremellan. Syskonrelationer är speciella, många står sina syskon mycket nära men det finns också otaliga exempel på att syskon blir osams och kanske bryter helt med varandra.

 13. Tro och icke-tro – övertygelser och illusioner

  Skrivet av: Anna Dunér

  Tro och icke-tro, livsåskådningar och religion – är de områdena något privat eller av bredare intresse? Är ens existentiella inställning en hemlighet som är för känslig (eller för ointressant) för att prata om, eller tvärt om ett relevant och inspirerande debatt- och samtalsämne? Redan här går åsikterna isär. Faktum är dock att det på senare år har getts ut en hel del böcker som företräder ateismen som världs- och livsåskådning. Ett par av dem har recenserats på bibliotekets hemsida (bl.a. "Illusionen om Gud" av evolutionsbiologen Richard Dawkins och "Du store Gud?" av Christopher Hitchens). För allsidighetens skull kommer jag här att ta upp några böcker som intar den motsatta positionen och (medvetet eller omedvetet) går i svaromål och bemöter argumenten i ovanstående titlar.

 14. Böcker för barn och unga om att vara adopterad

  Skrivet av: Anna Dunér

  Av en slump kom jag att, mer eller mindre samtidigt, läsa två svenska böcker för mellanåldern där huvudpersonerna var adopterade. Jag hade med båda böckerna i ett bokprat och kunde inte låta bli att slås av hur olika adoptivbarnens situation skildrades. Eftersom den ena framställningen var extremt negativ kändes det bra att kunna väga upp bokurvalet med en bok där adoptionsbakgrunden framstod som något naturligt och positivt. Som bibliotekarie, författare och litteraturvetare bestämde jag mig för att titta närmare på temat.

 15. Dagmammorna i barnlitteraturen

  Skrivet av: Anna Dunér

  Var finns dagmammorna i barnlitteraturen? Det undrade jag när våra äldsta barn skulle vänjas in hos dagmamma i början av 90-talet. Det var ett stort steg i deras två- och fyraåriga liv. Hur skulle man förbereda dem? Hur skulle man bearbeta de nya känslorna och intrycken? Jag tänkte som jag brukar; genom böcker förstås! Döm om min förvåning när jag insåg att någon barnbok om barn i familjedaghem inte existerade.

 16. Alla dessa förmänskligade råttor och möss

  Skrivet av: Anna Dunér

  Hur kommer det sig egentligen att små djur som vi i verkligheten mest tycker att är lite obehagliga får spela en så stor roll i konsten? I realiteten, åtminstone nu för tiden, har möss och råttor en ganska så undanskymd ställning – och kommer de någon gång in i våra hus ser vi till att snabbt avlägsna dem medels musfällor och råttgift – men i filmen och litteraturen är de såväl hjältar som skurkar.

 17. Napoleon, hjälte eller gissel?

  Skrivet av: Thomas Hallin

  Jag hade aldrig tidigare läst något mer uttömmande om Napoleon Bonaparte, vilket bara delvis är ett barnsligt uttryck för min germanofili - en personlighetsstörning som bla yttrar sig i epileptiska anfall vid tal om ”polska” städer som ”Gdansk” och reflexartade näsrynkningar åt allting franskt. Den främsta orsaken till mina bristande napoleonkunskaper är dock att det finns så litet översatt till eller skrivet på svenska om denne Frankrikes förste kejsare, åtminstone på den här sidan det senaste världskriget.

 18. Vill älska Västerås

  Skrivet av: Thomas Hallin

  Jag skulle vilja älska den stad som sett mig födas och växa upp; jag skulle vilja att mitt hjärta klappade av stolthet och lokalpatriotism var gång dess namn kommer på tal! Och så skulle också vara fallet om staden hette Kalmar, Karlskrona, Eksjö eller Visby, men nu heter den Västerås … Förvisso finns det fog för positiva omdömen även vad gäller "gurkstan" (cykelvägarna är t ex bra) men dess stadsrum, som borde förkroppsliga stadens själ och historia, är fullständigt sönderslaget – Västerås är helt enkelt fruktansvärt fult!

 19. Ursäkta, var är skorpionerna?

  Skrivet av: Thomas Hallin

  Jag har många filmfavoriter, en knapp handfull biobesök har dock gjort så starkt intryck på mig att jag så när tappat greppet om tillvaron. Dessa "jordbävningsfilmer" är tre: "Stjärnornas krig" (1977), som orsakade en sådan science fiction-feber att jag höll på att driva mina stackars föräldrar till vansinne; "Varats olidliga lätthet" (1988), som under min mest romantiska period träffade rakt i mitt kärlekstörstande hjärta. Den tredje filmen är Ridley Scotts "Gladiator" (2000).

 20. När världskriget kom till Gotland

  Skrivet av: Thomas Hallin

  Historiskt sett ligger Gotland närmare omvärlden än många andra delar av Sverige, en sanning som bekräftats många gånger. En ljum sommarmorgon 1915 blev ortsborna i gotländska Östergarn yrvaket varse detta faktum.