Andra världskriget

Skamligt underhållande epos om 2:a världskriget.

Ännu en titel i den ändlösa raden av böcker om andra världskriget? Ja, förvisso, men en synnerligen briljant sådan. "Andra världskriget" är ett mastodontverk på närmare tusen sidor av den bästsäljande brittiske historikern Antony Beevor.

Liksom i böcker som ”Stalingrad” och ”Berlin” växlar Beevor ledigt perspektiv mellan hög och låg i den militära hackordningen, mellan skildringar av helvetet vid fronten och högdjurens räv- och rackarspel. Hjältemod, grymhet, fåfänga, genialitet och inkompetens, väldigt mycket inkompetens, skildras utan omsvep och med urskillningslös klarsynthet.

Beevor är läsglädjeförhöjande subjektiv, ofta värderande. Utgångspunkten är av förklarliga skäl brittisk men det är högst välgörande att utan pardon också de västallierades mindre smickrande gärningar tas upp, som massakrer på krigsfångar och terrorbombningarna av civilbefolkning.  Den bild av som tecknas av världskriget är knappast svartvit.

Varje front får i kronologisk ordning sin beskärda del av uppmärksamheten. Tyngdpunkten i boken ligger på östfronten, rätteligen så, eftersom det var där det avgjordes. Men Beevor ger inte minst kriget i Stilla havet det utrymme det förtjänar, en konflikt som annars brukar hamna i skymundan, trots att det var där världskriget både började och slutade.

Man kan alltid diskutera proportioner i ett epos av det här slaget, pk-maffian anmäler säkert att förintelsen ges för lite plats men då får man faktiskt komma ihåg att författaren i första hand är krigshistoriker. Det är krigshandlingarna som ges företräde. Och de skildrar Beevor med den äran! Ja, för vissa är det kanske på gränsen till skamligt underhållande.

/Thomas Hallin

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Thomas Hallin den 17 december 2012