Allhelgonaoffret

När Shirins pappa läser om herrgården i tidningen låter det för bra för att vara sant: "Vill du byta liv? Bo på herrgård i naturskön miljö. Egen sjö, stall med hästar, bil. Alla omkostnader betalda".

Shirins pappa har länge drömt om ett bättre liv,;att han ska kunna erbjuda sin dotter det hon helst av alla vill ha - en egen häst. Han ringer på annonsen och faktum är att det låter ännu bättre än vad det gjorde i tidningen! De kan inte låta bli att åka dit och titta. Ulrikagården är en vacker herrgård som ligger vid en sjö, det finns två hästar i stallet och en blänkande stadsjeep som de får använda fritt. Alla kostnader betalar kyrkan som äger stället och det enda Shirin och hennes pappa behöver göra är att ta hand om hästarna och se till huset; reparera det som behövs och sköta trädgåden.

Allt det här verkar för bra för att vara sant - behöver de verkligen inte betala någonting? Nej, men det finns ett villkor: de får absolut inte under några som helst omständigheter gå upp på vinden. Varför inte? Det vägrar prästen berätta, men de får reda på att det hänger en alldeles särskild tavla där. Shirin får också höra av en grannflicka att det för längesen hänt något hemskt på gården - kan det ha något med vinden och tavlan att göra?

Shirin och hennes pappa lovar att hålla sig borta från vinden, och flyttar in i herrgråden. Allt är perfekt och de börjar komma i ordning. Shirin påminner ofta sin pappa om att han absolut inte får gå upp på vinden; hon är rädd för vad som kan hända då. Men så en kväll när de sitter och pratar märker de att det börjar droppa vatten från taket. Pappan menar att han faktiskt måste gå upp och göra något åt detta - det kan ju bli stora vattenskador annars. Det hjälper inte hur Shirin bönar och ber, pappa ger sig upp till den förbjudna vinden. Efter det är inget sig likt längre.

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 25 november 2010