Alla dessa förmänskligade råttor och möss

Hur kommer det sig egentligen att små djur som vi i verkligheten mest tycker att är lite obehagliga får spela en så stor roll i konsten? I realiteten, åtminstone nu för tiden, har möss och råttor en ganska så undanskymd ställning – och kommer de någon gång in i våra hus ser vi till att snabbt avlägsna dem medels musfällor och råttgift – men i filmen och litteraturen är de såväl hjältar som skurkar.

Den första och kanske största Disneyhjälten tänker vi väl knappt längre på vad egentligen är för sorts djur, men visst är Musse Pigg en mus. Han är över 80 år vid det här laget men fortfarande i sina bästa år. Mössen som hjälper Askungen ler vi åt varje julafton och råttan i Lady och Lufsen är hotfullt hemsk. I filmen Ratatouille är råttan Remy inte en bov utan ett riktigt sympatiskt djur vars högsta dröm är att bli kock – något som dock är lite problematiskt eftersom en råtta i köket är varje mänsklig kocks mardröm.

Musböcker
Inom barnlitteraturen får råttorna annars ofta skurkrollerna medan mössen har lite mer blandade funktioner. De kan vara små och rädda, eller i kontrast till sin litenhet rent av riktiga hjältar.  De kan också vara mer neutralt skildrade, som i Beatrix Potters Mus-sagor. Att säga att Potters möss är realistiskt skildrade vore dock inte helt sant. De är tämligen förmänskligade, pratar och har ibland på sig kläder.

Ulf Nilssons huvudperson i Ost till alla möss är en tänkande och filosoferande muspojke. Det blir en humoristisk effekt när en liten mus får ställa de eviga frågorna som ”Vem är jag?” och ”Hur kommer det sig att jag kan tänka?” Det moraliska dilemma som musen ställs inför är frågan om huruvida man ska rädda en katt eller inte. På ett för barn begripligt sätt formuleras svårigheterna i att veta vad som är det rätta, på samma sätt som vuxna kan spekulera i om det skulle vara rätt att rädda en massmördare till livet eller om man ska göra det goda även om det innebär risk för en själv.

I bilderboken En dag med mössens brandkår av samma författare (med bilder av Eva Eriksson) utgörs hela brandkåren inklusive ambulansföraren av möss. De är modiga och framför allt godhjärtade. Till skillnad från den mäktiga musgubben, som menar att varken råttungar eller katter ska visas barmhärtighet, är mössen i brandkåren moraliskt högstående och har som ledstjärna att rädda alla: ”Vi frågar inte efter om någon varit dum eller har sig själv att skylla”.

I Nick Butterworths bilderbok Katter ska slåss (med varandra) är det en råtta som är berättare. Han presenterar sin flock på följande sätt: ”Alltså, man kan säga att vi är lite som möss. / Visst, lite större. Men lika gulliga. Jag är en råtta.” Sedan berättar han om de två kattsläkterna som ligger i fejd. Så länge de slåss med varandra får råttorna vara i fred, men när två av katterna blir förälskade och dessutom vill skapa fred mellan familjerna, blir råttorna oroliga.

I Sagan om Despereaux av Kate DiCamillo förekommer både möss och råttor. Hjälten är den extremt lilla och storörade Despereaux som inte vill vara som en vanlig mus och som bryr sig mer om skönhet än om brödsmulor. Parallellt med hans historia får man höra om råttan Chiaroscuro som längtar efter ljuset men vars hjärta upptas av hat och hämnd.

En mus är liten och ängslig och jagas av de flesta. När den ändå gör något modigt blir det desto mer storartat. Despereaux bestämmer sig för att vara den som ska rädda prinsessan när ingen annan gör det. Han inrättar sig då i en litterär tradition vars främsta företrädare nog är musen Ripipip i Narnia-böckerna av C. S. Lewis. Modig och tapper är han alltid beredd att stå i första ledet, eller som han säger till kung Peter i boken Caspian, prins av Narnia: ”Mitt liv står städse till ert förfogande, men min ära tillhör mig själv.”

”Are you a man or a mouse – en man eller en mus?” frågas det ibland. I litteraturens värld kan i stället just mössen vara de bästa av människor!

/ Anna Dunér

1. Mus-sagor

Av: Potter, Beatrix
    Publiceringsår: 1991