Afrika - framtidens kontinent

Richard Dowden är bl a chef för RAS Royal African Society arbetar som korrespondent för The Times och Independent, dessutom har han gjort ett antal dokumentärfilmer om Afrika för BBC och Chanel 4. Han har bott i Afrika sedan 1971.


Afrika Framtiden kontinent är lika mycket en reportagebok som en enastående översikt över världens mest oroliga kontinent. D. berättar om Afrika söder om Sahara. Nordafrika med sin arabinfluerade och islamiska kultur gränsande till Medelhavet har ytterst svaga band med resten av kontinenten. De allra flesta Nordafrikaner betraktar sig dessutom inte som Afrikaner. Inte heller behandlas Afrikas öar och ögrupper där sju av dem är självständiga länder. Afrika söder om Sahara är inte en enda enhet. Tvärtom, här finns fantastisk spännvidd i klimat, flora och fauna. Från torra öknar i Namibia, Saharas bushslätter till Kongos yppiga tropiska skogar. I denna konfekt av natur finns dock de största olikheterna bland de afrikanska folken. Afrika har över 2000 (!) språk och kulturer. Här finns dessutom större mänkliga genetiska olikheter än i resten av mänskligheten sammantagen.
Efter att ha läst Dowdens Afrika förstår man hur enkelspårigt och för att inte säga okunnigt vi alltid talat om och trott oss veta något om Afrika.
Dowdens bok är också en annan rapport än den vi nås av som oftast via media. Nu med undantag för Rapports serie om det ”Nya Afrika” med Erika Bjerström som reporter. Dowden tar dig med på en resa land för land (nästan), decennium för decennium, konflikt för konflikt. Genom möten med framstående politiska ledare och som ögonvittne till viktiga händelser får vi en modern nutidshistoria. Samtidigt ges en kärleksfull skildring av kontinentens obeskrivliga skönhet och dess människor med många fina personliga porträtt.
Afrika är en kontinent att räkna med i framtiden som kommer att påverka och förändra våra liv förmodligen mer än vi nu kan ana. Att vi än i denna dag lever i bakvattnet av europas koloniala maktutövande är en bitter sanning och läxa att lära. Dowden ger oss en god hjälp i att förstå vad som hänt och vad som händer på vår ursprungs kontinent.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sonja Berglund den 20 juli 2011