A Kind Man

Av en slump hittade jag denna bok i bibliotekets hyllor.

Oftast har jag en stor hög av böcker som jag vill eller bör läsa, men häromsistens var jag helt utan idéer. På vinst och förlust drog jag fram A Kind Man av Susan Hill, en författare som jag tidigare inte läst något av. Egentligen tog jag den nog mest för att jag tyckte om den luftiga formgivningen och för att den såg lagom kort ut för en ohågad läsare.

Mycket snart var jag dock fast i berättelsen om det äkta paret Eve och Tomy Carr. Boken utspelar sig i England, troligen under 1930-talet. Författaren har ett antal spökhistorier i sin produktion, men denna bok är snarare en sorts mirakelberättelse, trots den prosaiska och realistiska skildringen av dagligt arbete och familjebildningar.

När Eve ännu är flicka hör hon en dag sin mamma tala med en väninna om huruvida väninnan bör gifta om sig eller inte. Eve kan själv se flera skäl som talar både för och emot och blir förvånad när hon hör sin mamma ställa en enda fråga: "Is he a kind man?" Är det en snäll och vänlig man?

Till skillnad från sin syster har hon turen att senare finna just en sådan make. Men det innebär inte att hennes liv blir utan problem och utmaningar.

Texten påverkade mig så pass att jag ofta kom att tänka på den under de dagar som jag läste boken. Jag fick en känsla av att jag undrade hur det var med den ena och den andra, och fick påminna mig om att de bara var påhittade personer.

Påhittade eller ej, så var det fint att lära känna dem!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 23 september 2021