Vajlett och Rut
Visa titel Debug

Vajlett och Rut

Vajlett, döpt efter en känd filmstjärna, får som nyutexaminerad småskollärarinna arbete i byn Granträskåsen.

Vi får här möta ett levande persongalleri där frikyrkligheten har ett starkt grepp om människorna. Men även om församlingen har ett stort inflytande finns också de som står utanför. Många aktuella teman tas upp, som hur man ser på till exempel nykomlingar och samer (som kallas lappar på denna tid) och även sexuella övergrepp. Visst finns här en misstänksamhet mot dem som avviker från normen på olika sätt. Men här finns också en sammanhållning i byn där kvinnorna går samman och från Åhlén och Holms katalog beställer julklappar (användbara förstås, inget krimskrams!) till den fattiga kvinnan som bor avsides i det ruckliga Paradiset med sina många barn, och vars man sitter i finkan.

Vajlett inleder ganska snart ett komplicerat förhållande med ortens postkassörska, Rut. Att de har ett sexuellt förhållande är förstås helt tabu under denna tid och på denna plats, och Vajlett vågar knappt erkänna kärleken ens för sig själv. Tänk om någon skulle ana! De kan inte ens spela kort utan att dra ner rullgardinerna då kortspel är synd enligt församlingen.

En väldigt levande och intressant skildring med mycket lokalfärg och en del lokala ord och uttryck (som finns förklarade i en ordlista). För den som tycker om Torgny Lindgrens och Sara Lidmans böcker, även om detta utspelar sig i ganska modern tid.

 

Tipsat av: Lena

Liknande titlar

Språk