Guards! Guards!
Visa titel Debug

Guards! guards!

”Guards! Guards!” är första delen i en av de många förgreningarna av Terry Pratchetts fantastyserie ”Skivvärlden” (låter inte riktigt lika bra som originalets ”the Discworld” men vad ska man göra). Skivvärlden är en plats som befolkas av allt från troll och varulvar till vanliga människor och den som väljer att läsa hela serien kommer få bekanta sig med häxorna i Lancre, trollkarlarna på Osynliga universitetet för att inte tala om Döden och hens barnbarn Susan.

Det kan vara svårt att veta var man ska börja bland alla berättelser om Skivvärlden, men mitt tips är att välja ”Guards! Guards!”- den första boken som handlar om stadsvakten i den vindlande metropolen Ankh-Morpork. Efter att Carrot fått veta att han är adopterad – vilket kommer som en chock trots att hans föräldrar hör till dvärgfolket och Carrot är drygt två meter lång, men som läsaren snart blir varse är Carrot inte alltid den skarpaste kniven i lådan – beger han sig till Ankh-Morpork. Han blir genast anställd hos stadsvakten, som förutom Carrot själv visar sig bestå av endast tre personer: den lika deprimerade som alkoholiserade kapten Vimes och de småkorrupta poliserna Colon och Nobbs. Men när ett hemligt sällskap börjar konspirera om hur de kan störta Ankh-Morporks makthavare och en drake plötsligt terroriserar stadens invånare så blir det stadsvaktens jobb att försöka rädda alla från undergång.

Om du får mersmak efter att ha läst ”Guards! Guards!” så finns bokstavligen en hel värld att upptäcka! Förutom de övriga sju delarna som handlar om stadsvakten finns över 30 böcker till! Det finns ett överflöd av personer och platser att bekanta sig med, så låna en av de många kartorna som finns på internet över böckerna om Skivvärlden och bege dig ut på ett äventyr!

 

Tipsat av: Filippa

Liknande titlar

Språk