Förändring
Visa titel Debug

Förändring

2022 anordnade Täby bibliotek för första gången en novelltävling för ungdomar mellan tolv och nitton år. De vinnande bidragen publicerades i en bok som går att låna på biblioteket. I Förändring kan du läsa de tre vinnarna i de två olika åldersgrupperna samt se de tre bilder som vann i konsttävlingen som utlystes för att få ett omslag till boken. Framsidans bild är gjord av Elleonora Björnemalm.

Alla vinnarskribenterna imponerar. Bland de yngre (12-15 år) ryms novellen ”Brevet” av Klara Bodén om utmaningar och om att våga lämna sin bekvämlighetszon, betraktelsen ”Förändring” av Maëva Burton som handlar om hur ens egen inställning påverkar hur man upplever världen samt berättelsen ”Carole” av Lea Andersson som med juryns ord är ”en spännande skräcknovell som på ett smart sätt visar sig vara en symbolisk berättelse om självutveckling”.

De äldre vinnarna (16-19 år) är Manda Palmér som utforskar identitet och acceptans i ”Spåren av henne”, Ellen Dybeck med den starka novellen ”The Fate of Matthew Jones” och Ella Swärd som i ”Livets löpband” tar upp temat skräck och kvinnomisshandel.

Klimatförändringen lyser med sin frånvaro, ett ämne som jag trodde att skulle komma upp när temat var ”förändring”. Men de mellanmänskliga relationerna och personers arbete med sig själva fängslar och beskrivs noggrant, vackert och påhittigt.

Boken rekommenderas varmt och det skulle inte förvåna mig om vi får se mer av dessa skribenter i framtiden.

Liknande titlar

Språk