den sörjande Turtur-Duvan
Visa titel Debug

Den sörjande Turtur-Duvan

Hedvig Charlotta Nordenflycht föddes 1718. Hon var ett begåvat barn och fick viss undervisning. Men det var för äktenskapet hon uppfostrades, som var tidens norm. Hennes far var hennes förmyndare och när han dog tog brodern över förmyndarskapet. När hon träffade prästen Anders Fabricius blev de djupt förälskade, men brodern vägrade att ge samtycke till äktenskap. Först efter hans landsflykt (på grund av skulder), fick hon moderns tillåtelse att gifta sig med Fabricius. Tyvärr blev lyckan kort, han avled efter ett halvår. Det är i sorgearbetet efter maken som hon skriver sina första publicerade dikter.

Den sörjande Turtur-Duvan är en sorgeskrift över en förlorad make och själsfrände. Det är också en milstolpe inom den svenska poesin. Nordenflycht skrev den första svenska poesin med ett jag i centrum, där det personliga får ta plats.

Redan den första strofen - Jag strider med mig själv - visar vägen. Den mest kända av dikterna i boken är den som börjar med Min levnads lust är skuren av. Nordenflycht skrev högst personligt om sin ensamhet, sin ångest och sin längtan tillbaka till det korta liv makarna fick tillsammans. Hon skrev om sin längtan efter döden, för att därefter kunna återförenas med den älskades själ. Dikterna är melodiösa och ofta furiösa av förtvivlan. Det är dikter som känns i hjärtat. Det här är poesi som fortfarande, 300 år senare, känns relevant och läsvärd.

Nordenflycht har kallats överspänd och löjlig. Hon har anklagats för att sälja sig och sin konst billigt. Hon har påståtts vara osjälvständig, att alla hennes tankar och idéer kom från männen i hennes liv. Men hon var en av Sveriges främsta lärda kvinnor av sin tid. Hon skrev brännande dikter om kvinnofrågor (tidig feminist!) i andra böcker. Som änka var hon myndig och var tvungen att försörja sig. Så hon marknadsförde sig. En kvinna som banar vägen stör och störde herrar litteraturvetare under århundraden som gått.

 

Tipsat av: Sofia

Liknande titlar

Språk