Ålevangeliet

270 sidor om ålar, kan det verkligen vara så spännande? Oh ja! Efter att ha läst den här boken förstår man verkligen varför undertiteln lyder "berättelsen om världens mest gåtfulla fisk".

Patrik Svensson fick Augustpriset i fackboksklassen för sin bok. Här får vi veta det allra mesta om ålens historia och levnadsvillkor, samtidigt som det är en vacker och melankolisk skildring av en far- och sonrelation.

Det finns så mycket som fascinerar med ålen! Det här är bara några exempel på vad vi får reda på:

* En ung Sigmund Freud vigde år av sitt liv till att (lönlöst) försöka lokalisera ålens testiklar. Som Patik Svensson skriver: "Han ville förstå sexualiteten hos en fisk, men fann på sin höjd sin egen".

* Efter långa och mödosamma efterforskningar har man kommit fram till att ålen parar sig i Sargassohavet, och enbart där. Ändå har ingen lyckats se ålar para sig, eller ens en enda vuxen ål, där.

* Ålar är helt omöjliga att odla fram i fångenskap. De vägrar helt enkelt att äta och blir inte långlivade.

* Ålen har flera olika utvecklingsfaser i sitt liv. Först när den är redo att para sig blir den en blankål, redo att bege sig till Sargassohavet. Då anpassas dess kropp helt till detta uppdrag: först nu utvecklas ålens fortplantningsorgan, ögonen blir större för att se bättre i havsdjupen, magsäcken upplöses (!) och kroppen fylls istället med rom eller mjölke.

*I en brunn i Skåne sägs det ha levt en ål som blev hela 155 år gammal; Branteviksålen.

Denna bok rekommenderas till snudd på alla! Var man inte redan nyfiken på ålen blir man det allteftersom man läser.