Än finns det hopp

Första delen i planerad trilogi om femtiotalets Sverige och hur landet drabbas av den stora polioepidemin. Och om kärlek på lasarett!

Karin Wahlberg är läkaren och författaren som nu lämnat deckarspåret för att skriva en roman om femtiotalets Sverige. 1953 drabbas landet av en svår polioepidemi. Det fanns ännu inget vaccin och rädslan för smitta är stor. Oron för att smittas och rädslan hos de smittade beskrivs väldigt bra.

Bokens persongalleri är stort, så inledningens personförteckning blir ofta konsulterad.
Vi får träffa överläkare, läkare, sjuksköterskeelever och biträden på lasarettet i det fiktiva Ekstad. Förutom att lära känna ett stort antal personer får man också veta en hel del hur det kunde gå till på ett sjukhus under denna tid. Respiratorer börjar användas och hierarkin var sträng. Att läkarfruarna helst inte borde arbeta utan vara hemmafruar beskrivs också. Men så smått så börjar samhället ändå bli lite mer jämställt, det finns faktiskt kvinnliga läkare och kvinnor kan köra bil!

Att författaren gjort research märks och tidsmarkörerna bidrar till att boken känns autentisk och levande. Ser fram emot att läsa de kommande delarna också – hur ska det gå för Ella-Kristin och Carl?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 12 december 2013