Äldst, yngst eller mittemellan

Har du funderat på hur din placering i syskonskaran har påverkat dig i livet? Är du en ansvarsfull storebror eller revolterande lillasyster? Eller kanske medlaren på jobbet, som mellanbarnet ofta är. Visste du att regeringen mest består av storasyskon och att det mest är småsyskon som ställer upp i Idol? Varför är det så?

Vi präglas oerhört mycket av vår placering i syskonskaran, menar författaren Elisabeth Schönbeck, som är beteendevetare och småbarnspedagog. Med placering i syskonskaran menas den ordningsföljd man är född i. Syskonpositionerna brukar delas upp i endabarn, äldstabarn, mellanbarn och yngstabarn.

Äldst, yngst eller mittemellan är en mycket intressant, rolig och tankeväckande bok. På ett lättillgängligt språk förklarar författaren begrepp som pseudotvillingar och funktionella endabarn. Hon tar också upp varför syskon med samma föräldrar kan bli uppfostrade på så olika sätt, varför en lillebror ofta gifter sig med en storasyster, att föräldrarnas egna syskonplacering påverkar hur de uppfostrar sina barn, vilket yrke och vilken livsinriktning vi väljer i livet och hur man påverkas om man växer upp i en stor familj. Och finns det en idealisk syskonplacering?

 

/Malin Johansson

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Malin Johansson den 16 december 2013